Hoofdtribune NAC vrijdagochtend verzwaard en uitvoerig getest

24 april 2015

Jacques Hendriks
Hoofdtribune NAC vrijdagochtend verzwaard en uitvoerig getest

BREDA – Vrijdagochtend zijn de eerste vrachtwagens het NAC-stadion binnengereden met materiaal om de hoofdtribune flink te verstevigen. Om één uur ’s middags worden de testresultaten verwacht en uiterlijk twee uur hoopt de gemeente Breda uitsluitsel te geven of de wedstrijd NAC – Heracles zaterdag door kan gaan.

Omdat de veiligheid van de mensen volgens de gemeente Breda in acuut gevaar is, wordt er vrijdagochtend uitvoerig getest in het Rat Verleghstadion. Daarbij wordt gekeken naar de vervorming van beton. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de kans bestaat dat het beton verder gaat scheuren met als mogelijk gevolg gevaar op de tribune voor de toeschouwers. Als er veel vervorming is, is het risico te groot en worden er veiligheidsmaatregelen genomen. Een lege hoofdtribune, een volledig leg stadion of het duel verplaatsen naar 2 mei behoren tot de mogelijkheden.

Vorige maand kreeg de gemeenteraad een technisch ingewikkeld rapport over de problemen met de hoofdtribune van het stadion. De scheuren in het beton zouden te groot zijn, maar gevaar voor bezoekers was er niet. Op basis van nieuwe berekeningen is vastgesteld dat het effect van de krachten in combinatie met reeds opgetreden scheuren mogelijk toch veiligheidsproblemen oplevert. ​Voetbalbond KNVB en tegenstander Heracles zijn door de gemeente Breda donderdag al op de hoogte gebracht.