KNVB reageert op ‘dure’ Kuipers: Opbrengsten hoger dan kosten

17 november 2015

Pro Shots

De KNVB bevestigt dat de amateurclubs die meedoen aan het nationale bekertoernooi moeten opdraaien voor de kosten van de arbitrage. Daarbij lopen ze de kans dat ze gefloten worden door een (duurdere) senior-arbiter uit het betaalde voetbal.

Niet goed gelezen
De bond reageert tegenover TC Tubantia op de verontwaardiging bij topklasser HSC'21 dat een rekening van 3.300 euro moest betalen omdat topscheidsrechter Björn Kuipers het bekerduel HSC'21-Go Ahead Eagles floot. HSC schrok van de kosten maar gaf toe dat het de regels niet goed had gelezen: ,,We hadden het kunnen weten", zei voorzitter Willy Sticker.

'Charme van bekertoernooi'
KNVB-woordvoerder Bram Groot: ,,De charme van het bekertoernooi in het betaald voetbal, is dat amateurverenigingen verder komen en vervolgens spelen tegen clubs uit het betaald voetbal. Naast de charme, brengt dat ook een paar voorwaarden met zich mee. Eén daarvan is de arbitrage. Het zijn scheidsrechters uit het betaald voetbal."

Opbrengsten hoger dan kosten
In de tweede ronde van het bekertoernooi waren 32 wedstrijden en daarbij zette de KNVB ook de 14 beschikbare senior-scheidsrechters in. Groot: ,,Dan kan het zijn dat die bij een amateurvereniging komen. Het klopt dat de kosten voor deze scheidsrechters voor de amateurverenigingen zijn. Hier staat wel tegenover dat de opbrengsten van dergelijke bekerwedstrijden ook voor de club zijn." De opbrengsten zijn vaak hoger dan de kosten, zeker als er tegen een club uit het betaald voetbal wordt gespeeld. Ook dat gaf HSC toe.

Lees ook: Björn Kuipers kost amateurclub enorm veel geld
Lees ook: Nathan Aké heeft eindelijk een basisplaats in de Premier League
Lees ook: Ronaldo: Ik zal het Cristiano Junior ooit vertellen (video)