Man die werd aangehouden in onderzoek naar dood Sala is de ‘spookpiloot’

20 juni 2019

AFP

Deze week werd er een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van voetballer Emiliano Sala. Dit blijkt nu David Henderson te zijn: de piloot die oorspronkelijk het vliegtuigje over het Kanaal had moeten vliegen.


Waarom stapte David Henderson op 21 januari niet aan boord van het vliegtuig met de Argentijnse goalgetter? Dat is de grote vraag. De ervaren piloot voerde geregeld vluchten uit voor spelersmakelaar Willie McKay. Die laatste had Henderson ook gevraagd om Sala op die 21 januari veilig van Nantes naar Cardiff te vliegen. Henderson zou het toestel echter nooit besturen. Het vliegtuig crashte ’s met aan boord een andere piloot: David Ibbotson, niet bevoegd voor dergelijke vluchten. Zijn lichaam werd nooit gevonden.

Vergissing
De dagen na de verdwijning van Sala was de verwarring over wie aan de stuurknuppel van het vliegtuigje zat groot. David Henderson werd op Facebook zelfs dood verklaard. Een bericht dat hij meteen ontkende, waarna hij zijn profiel verwijderde. Zekerheid of Henderson zich op 21 januari in Nantes bevond, is er niet. ,,Ik ben al een jaar niet meer in Nantes geweest”, zei de man in een interview met Ouest-France. Dat het wel zijn identiteitskaart was die op de luchthaven van Nantes was gecontroleerd op die bewuste dag? ,,Heb ik geen uitleg voor, dat moet een vergissing geweest zijn van de luchthavenautoriteiten.”Creditcard kwijt
Over Hendersons precieze betrokkenheid is nog niets bekend. De onderzoekers werden onder meer getriggerd door het feit dat Henderson de verblijfskosten van Ibbotson in Nantes op zich had genomen. ,,Ibbotson raakte zijn creditcard kwijt en kon daardoor zijn hotelrekening niet betalen”, is daarvoor de uitleg van makelaar Willie McKay. Henderson, die met de onderzoekers meewerkt, kwam woensdag uiteindelijk voorwaardelijk weer vrij. Hoofdinspecteur Simon Huxter: “Dit is het 1e resultaat van een groot onderzoek naar de omstandigheden rond de dood van Emiliano Sala.”

Onbezorgd en opgewekt
Britse media probeerden Henderson te bereiken, maar zonder succes. Verder dan een bezoekje bij de buren kwamen ze niet. Henderson en echtgenote Debbie bleken een avondje uit gepland te hebben. ,,Ik zag ze daarnet vertrekken, ze zagen er onbezorgd uit”, aldus een buurman. ,,Hun zoon en schoondochter zijn net enkele dagen op bezoek geweest met hun baby van bijna 1 jaar oud. David heeft het wiegje nog naar de auto gedragen. Hij leek erg opgewekt.”