Matthijs de Ligt is blij met kritiek op Oranje: ‘Daar werken we aan, ja’

18 juni 2021

Pim Ras Fotografie

Matthijs de Ligt is blij dat Oranje met een kritisch oog wordt bekeken. De verdediger kreeg ook de blik op zijn spel van voormalig topspits Marco van Basten mee. "Daar doe je wel iets mee", zegt de verdediger op de ochtend na de 2-0 winst tegen Oostenrijk tegen het AD.


De groepswinst is al binnen, maar De Ligt snapt dus heel goed dat er nog volop kritiek is op het spel. "Daar zijn wij blij mee, alleen hosanna zou helemaal niet goed zijn. We moeten nog dingen verbeteren, maar daar werken we aan. Ja, ik heb de kritiek van Marco van Basten op mij ook meegekregen. Daar doe je wel iets mee, het is niet de eerste de beste die kritiek geeft."

'Meneer Van Basten'
"Hij kent de Serie A, weet hoe daar wordt verdedigd. Ik ben er blij mee, als iemand als meneer Van Basten iets zegt, ga je toch kijken wat hij bedoelt. Hij heeft ook over communicatie. Dat zijn we echt mee bezig, maar dat kan altijd beter uiteraard. We hebben straks de 3e groepswedstrijd en dan hebben we weer een paar dagen richting de achtste finale in Boedapest. Dan kunnen we verder werken aan ons systeem. Ik ben zelf blij dat ik terug ben. Ik heb niet veel kunnen trainen de laatste weken, dat voel je. Ik kreeg kramp. Maar we zijn heel blij met de winst en het feit dat we groepswinnaar zijn."Oefenwedstrijd tegen Noord-Macedonië?
De Ligt speelde centraal terwijl Stefan de Vrij naar de rechterkant moest in het verdedigende blok van Oranje. De speler van Juventus vindt dat prima. "Dat bepaalt de bondscoach, maar Stefan en ik kunnen dat allebei. Ik speel bij Juve centraal en meestal als de laatste man in de defensie, maar daar spelen we met 4 verdedigers. Een veredelde oefenwedstrijd tegen Noord-Macedonië op maandag? Zo zou ik het niet willen noemen hoor. Zeker niet. Natuurlijk wil ik spelen. Ik merk dat scherper wordt als ik veel speel. Het is prachtig om een EK deel te mogen nemen. Als we naar het stadion gaan zien we al die mensen op straat in oranje. Het land is er mee bezig, de media zit er bovenop. In Zeist is het waar wij zitten, is het rustig. Maar zet de televisie aan je ziet als die reclames en al die programma’s. Het leeft en dat is mooi."