Naast Fraser maar 2 zwarte trainers in 10 beste competities

10 juni 2020

Getty Images

Raheem Sterling maakt zich hard voor de strijd tegen racisme in de voetballerij. "1/3e van de Premier League is zwart, maar er is geen enkele zwarte coach’’, constateerde de aanvaller van Manchester City. Hij pleit voor meer kansen voor donkere trainers.


Kijkend naar de 10 grootste competities van Europa, volgens de coëfficiëntenranglijst, versterkt het beeld van Sterling. In de 4 grootste competities is de situatie het meest schrijnend: Spanje, Engeland, Duitsland en Italië tellen louter witte coaches. In Frankrijk, de nummer vijf van de ranglijst, vormt de Senegalese Fransman Patrick Vieira bij OGC Nice de uitzondering op de regel.

3 teams maar
Ook de Portugese, Russische, Belgische, Nederlandse en Oekraïense competities behoren tot de top 10. In totaal spelen er 176 clubs in die competities. Slechts bij 3 teams staat een zwarte coach aan het roer. Naast Vieira zijn dat Albert Meyong, de Kameroener die hoofdcoach is bij het Portugese Vitória FC en Henk Fraser, die bezig is aan zijn 2e jaar bij Sparta. Fraser was eerder actief in de eredivisie bij Vitesse.

Een simpele rekensom wijst uit dat slechts 1,7 procent van de coaches in de grootste competities van Europa zwart is.