Afrika Cup-sprookje Madagaskar gaat maar door na achtbaan tegen Congo
i

ANP

Afrika Cup-sprookje Madagaskar gaat maar door na achtbaan tegen Congo

Trevor Wagener • 22:50, 07-07-2019 / Laatste Update: 19:32, 12-12-2023

Madagaskar blijft maar gek gaan op de Afrika Cup 2019! Het eiland heeft zondag voor een nieuwe verrassing gezorgd op het toernooi door als debutant in de kwartfinale de 2-voudig titelwinnaar Democratische Republiek Congo na strafschoppen uit te schakelen.

Madagaskar zorgde al voor een stunt door als debutant de 8ste finale te bereiken. In de groepsfase wonnen de eilandbewoners van Burundi (1-0) en Nigeria (2-0), terwijl het tegen Guinee 2-2 speelde. Congo, de nummer 3 van 2015 en winnaar van 1968 en 1974, had meer moeite en werd 3e in Groep A.

Madagaskar maakte het Congo vanaf het begin moeilijk. De ploeg van bondscoach Nicolas Dupuis kende dankzij een heerlijke goal van Ibrahim Amada een droomstart. De middenvelder besloot uit te halen nadat Lalaina Nomenjanahary een versnelling inzette. Zijn schot vloog keihard in de kruising. De gelijkmaker liet alleen niet lang op zich wachten: Cédric Bakambu kopte raak uit een hoge bal van Ngonda Muzinga.

2e bedrijf

In de 2e helft stapelde het aantal kansen zich in een snel tempo op. Jérôme Mombris zette een solo in, maar kwam tekort bij de doelman. Kort daarna schoot Carolus Andriamatsinoro naast. Ook Congo kreeg een goede kans tot een goal. Britt Assombalonga zag zijn poging naast het doel zeilen. Vervolgens sloeg Madagaskar toch weer toe: Ima Andriatsima zorgde met een knappe kopbal uit een voorzet van Romain Métanire voor 2-1.

Zo kon Madagaskar de historische kwartfinaleplaats al ruiken, maar Congo gaf niet zomaar thuis. Yannick Bolasie hoopte een strafschop te versieren, maar kreeg weinig van de scheidsrechter. Daarna werd het alsnog gelijk. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd torende Chancel Mbemba boven iedereen uit bij een corner van Mechak Elia en kopte hij raak voor 2-2.

Extra tijd

In de verlenging deden beide ploegen er alles aan om een strafschoppenserie te voorkomen. Zo moest Congo-doelman Ley Matampi redding brengen op een poging van Métanire en deed zijn collega Melvin Adrien later hetzelfde toen Mbemba het probeerde met een kopbal.

Zo gingen de landen naar de strafschoppenreeks, waarin Congo-verdediger Marcel Tisserand de eerste penalty al miste. Madagaskar maakte geen fout vanaf elf meter en bereikte zo de kwartfinale. Madagaskar neemt het in de kwartfinale op tegen de winnaar van het duel tussen Ghana en Tunesië. Die landen staan maandag tegenover elkaar in de stad Ismaïlia.