Alfred Schreuder blijft toch aan als trainer van FC Twente

Alfred Schreuder blijft toch aan als trainer van FC Twente

20:47, 01-06-2015 / Laatste Update: 12:20, 13-12-2023

FC Twente gaat toch door met Alfred Schreuder. De leiding van de noodlijdende club wilde het contract met de 42-jarige hoofdtrainer aanvankelijk verbreken wegens een 'totaal gebrek aan draagvlak' binnen de club, maar is op dat besluit teruggekomen.

Lange tijd leek het erop dat de positie van Schreuder te wankel was voor een langere samenwerking, zijn tot 2019 doorlopende contract ten spijt. Sponsors, supporters en stromingen binnen de organisatie: in woord en gebaar maakten zij hun afkeer kenbaar tegen de hoofdtrainer, de - in hun ogen - architect van het zielloze veldspel en de matige prestaties.

Op grond daarvan kwam de leiding tot de conclusie dat een scheiding der wegen de beste oplossing zou zijn, maar in de voorbije week is die mening bijgesteld. Enerzijds hikte FC Twente - financieel langs de rand van de afgrond balancerend - aan tegen de royale afkoopsom, anderzijds gingen nieuwe krachtenvelden een rol spelen.

Zoals een statement van de spelers, waarin zij zich achter hun trainer schaarden. Daarnaast toonde Schreuder zich, in weerwil van het ongunstige gesternte, een vechter, ook in het evaluatiegesprek met de clubleiding. Ook ging de trainer akkoord met een 'aanpassing van de financiële voorwaarden in het contract', waardoor hij komend seizoen voor een 'normaal' salaris op de balans staat.

,,In het evaluatiegesprek hebben we Alfred aangegeven dat de sportieve prestaties, los van de turbulente omstandigheden, zwaar zijn tegengevallen'', licht voorzitter Aldo van der Laan toe. ,,We zijn als tiende geëindigd en dat past niet bij de ambities van FC Twente. Ook de manier van voetballen was niet zoals we dat graag zien. Supporters willen vermaakt zijn en trots zijn op de ploeg. Daar is te weinig sprake van geweest. Te vaak gingen supporters teleurgesteld naar huis.''

De preses beseft dat Schreuder voor een zware taak staat. In de wetenschap dat in de nieuwe seizoen, of zelfs al in de voorbereiding, bij de minste of geringste tegenslag het chagrijn bij de achterban weer de kop zal opsteken. ,,We zullen de harten van de fans moeten terugwinnen'', zegt Van der Laan. ,,Supporters en sponsors hebben ons bij de diverse bijeenkomsten, en via de spandoekactie thuis tegen AZ, laten weten het niet meer te zien zitten in de technische staf. Dat is wat ons betreft te kort door de bocht.''

Schreuder zelf hoopt zijn krediet bij de kritische achterban van FC Twente te herwinnen. Dat zou zomaar een kansloze missie kunnen worden, maar de trainer denkt vooral ik kansen. ,,Ik begrijp de teleurstelling van de supporters maar al te goed'', zegt hij. ,,We zijn na de winterstop te ver weggezakt. Dat mag niet gebeuren. Ook moeten we kritisch zijn op de manier van spelen, met name in thuiswedstrijden hebben we te weinig gebracht. Ik weet dat mijn positie dan openlijk ter discussie komt te staan. Daar wil ik niet voor weglopen, maar ik zie het nu als mijn taak om het tij te keren en samen met alle geledingen, na al die teleurstellingen, van FC Twente weer een trotse club te maken.''

Krijg het belangrijkste en leukste sportnieuws gratis via Whatsapp op je mobiel. Lees hier hoe het werkt en uit welke 14 groepen – waaronder 8 over voetbal – je kunt kiezen.