Arek Milik: van 'net niet' naar echte Ajax-spits in 1 jaar
i

Pro Shots

Arek Milik: van 'net niet' naar echte Ajax-spits in 1 jaar

admin • 14:08, 21-04-2016

Ajax is dichtbij een kampioenschap en dat is voor een groot deel aan Arek Milik te danken. De Poolse spits is vanaf de winterstop onomstreden bij de Amsterdammers en scoort aan de lopende band. Toch is hij niet altijd zo populair geweest onder het Ajax-publiek.

Valse start

Milik startte zijn betaald voetbalcarrière in zijn vaderland Polen, waar hij in zijn eerste seizoen als prof 4 keer scoorde in 10 wedstrijden. Toen speelde hij nog in het shirt van Rozwój Katowice. Via Górnik Zabrzé, Bayer Leverkusen en FC Augsburg kwam de spits bij Ajax terecht. In zijn eerste jaar was hij nog niet al te populair onder de Amsterdamse fans. Sterker nog, het duurde tot eind 2015 voordat het merendeel van de Ajax-fans de aanwezigheid van Milik kon waarderen.

Echt, wat een draak van een vent die Milik. Verschrikkelijk. #ajagro

— Rick Oonk (@RickOonk) 26 september 2015

Wordt het niet eens tijd dat milik wat laat zien. Ik zeg: kom jij maar efkes wisselen pietertje. #tweaja

— Henry Scheffel (@scheffel74) 12 september 2015

Andere opties 

Of het minder spelen van Milik aan de spits zelf lag, is de vraag. Trainer Frank de Boer heeft in de tussentijd met veel andere spitsen geëxperimenteerd. Yaya Sanogo, Lasse Schöne, Kolbeinn Sigthorsson, Richairo Zivkovic en Davy Klaassen konden het ook niet helemaal waarmaken in de spits bij de 'godenzonen'. Met 11 goals in zijn eerste seizoen werd de Pool wel 'gewoon' clubtopscorer. Dat het aantal wat mager is voor een Ajax-spits moge duidelijk zijn. 

Sleutelspeler

Nu Milik wat meer zekerheid heeft in de spits lijkt hij helemaal tot zijn recht te komen. Sinds de winterstop is de spits enorm belangrijk voor Ajax. Eind januari begon zijn scoringsdrift. Zo kwam Roda JC na een klein halfuur al op achterstand door een goal van de Pool. Vervolgens scoorde hij nog twaalf keer. Excelsior (2), AZ (2), Willem II, NEC, PSV, PEC Zwolle (2), FC Utrecht en sc Heerenveen (2) moesten eraan geloven. 

Teller loopt door. Hoezo spitsprobleem #milik #ajax pic.twitter.com/HZwWx7GZWA

— Joep Bertrams (@joepbertrams) 20 april 2016

We hebben weer een goudhaantje #Milik #AJAPEC #

— Joost Franse (@joostfranse) 3 april 2016

Europees kampioenschap

Milik, die komende zomer met Polen op het Europees kampioenschap uitkomt, lijkt populairder dan ooit onder het Ajax-publiek. Of ze na dit seizoen hun nieuwe held ook nog kunnen aanschouwen, is nog maar de vraag. Milik krijgt tijdens het EK dé kans om te bewijzen dat hij op de goede weg is. Zodra hij tijdens dat toernooi (af en toe) uit de schaduw van nationale legende Robert Lewandowski kan treden, gaat Ajax er een hele klus aan krijgen om de spits in de transfermarkt binnenboord te houden.