Blatter blijft in functie tot ingelaste verkiezing

Blatter blijft in functie tot ingelaste verkiezing

21:52, 02-06-2015 / Laatste Update: 03:01, 13-12-2023

Sepp Blatter blijft voorzitter van de FIFA tot de nieuwe verkiezingen zijn geweest. Dat zei de 79-jarige Zwitser dinsdag op de persconferentie waarbij hij zijn vertrek aankondigde. Blatter heeft het uitvoerend comité van de FIFA gevraagd een buitengewoon congres uit te schrijven. Dat zal waarschijnlijk tussen december en maart volgend jaar worden gehouden. Tijdens dat congres kunnen de 209 bij de FIFA aangesloten landen een nieuwe voorzitter kiezen, die Blatter opvolgt.

Het volgende reguliere congres van de FIFA is op 13 mei 2016 in Mexico-Stad. Het duurt volgens Blatter echter te lang als de verkiezingen dan pas worden gehouden. ,,Dat zou onnodige vertraging geven'', zei de Zwitser. ,,Ik zal er bij het uitvoerend comité op aandringen zo snel mogelijk een verkiezing van mijn opvolger uit te schrijven. Dat moet wel gebeuren in lijn met de reglementen van de FIFA en bovendien zullen de kandidaten genoeg tijd moeten krijgen om campagne te voeren en zichzelf te presenteren.''

De reglementen van de FIFA schrijven voor dat er minimaal vier maanden tussen twee verkiezingen in moeten zitten. Blatter heeft Domenico Scala gevraagd het proces te leiden. Scala zal opdien optreden als voorzitter van het verkiezingscomité.

Krijg het belangrijkste en leukste sportnieuws gratis via Whatsapp op je mobiel. Lees hier hoe het werkt en uit welke 14 groepen – waaronder 8 over voetbal – je kunt kiezen.