BLOG: Pissen op het graf van Rinus Michels
i

Archieffoto: Pro Shots

BLOG: Pissen op het graf van Rinus Michels

admin • 11:39, 19-03-2016

We moeten eens af van het calimero-gedrag dat wij vertonen op het moment dat 'we' weer worden uitgeschakeld in Europa. De trainers van onze clubs moeten out-of-the-box-denken en zorgen dat we weer trots kunnen zijn op onze competitie, onze clubs en onze spelers. Volgens Sportnieuws-redacteur Bram Steenbeek ligt de bal bij de (toekomstige) Nederlandse voetbaltrainers.

Voor het eerst sinds jaren is de titelstrijd weer een gevecht in plaats van een inhaalrace of een al uitgemaakte zaak. Met als hoogtepunt natuurlijk aankomende zondag. De wedstrijd om de schaal. We hebben er zin in, hebben veel verwachtingen van de wedstrijd en de belangen zijn nóg groter.

Bitterballenschaal

Die belangen gaan verder dan de beste van dit seizoen zijn. Youri Mulder verwoordde het afgelopen zondag in Studio Voetbal goed: "Je moet kampioen worden om de Champions League-miljoenen veilig te stellen." Zo'n schaal staat leuk in de vitrinekast, zorgt soms voor een extra ster en kan op feesten en partijen als prima bitterballenschaal rond de kamer gaan. Het gaat dus vooral om die miljoenen die na de schaal komen.

Olympische gedachte

In Europa, waar voetballand Nederland door PSV weer even in een ketel voetbalnostalgie kon duiken, zijn we nog altijd figuranten. Daar zei Mulder ook wat over: "Nederlandse clubs gaan met de Olympische gedachte de Champions League in." Bij de groepsfase begint voor de Nederlandse clubs de knock-out-fase al aan, als 'we' eindelijk eens door bekeren, vieren we het alsof we in de finale staan. Als de Nederlandse clubs er in de groepsfase uitvliegen dan is dat ook geen probleem; meedoen is belangrijker dan winnen.

Balkenende's VOC

Al bijna tien jaar hoor ik dat de anderen rijker zijn, zij dus betere spelers hebben en het allemaal logisch is dat we niets meer klaarspelen. Fack man,  Jan Peter Balkenende (voormalig minister-president van Nederland) is écht de enige Nederlander die nog een beetje VOC door zijn bloed heeft stromen.

Voorbeeldtrainers

Daarom klagen we ook niet als de topper van zondag niet boven een gemiddelde Jupiler League-wedstrijd uitsteekt. Ben je gek. We hebben ons lot geaccepteerd en kijken hoe de rest van de wereld zich door ontwikkelt. Barcelona laat al jaren zijn aanvallers door elkaar heen lopen, Pep Guardiola voegde een nieuwe dementie aan het voetbal toe en Jürgen Klopp laat het middenveld van Liverpool hun directe tegenstanders doldraaien door slimme looplijnen. Voorbeelden van trainers die verder denken dan bekende concepten. Trainers die daarmee in de voetsporen  van Johan Cruijff, Rinus Michels en Louis van Gaal stappen en vinden nieuwe manieren om te winnen.

Wij kijken zondag naar twee teams die kùnnen winnen en boven alles niet willen verliezen.

Pissen op Michels' graf

Het is als pissen op het graf van Michels. Zijn totaalvoetbal maakte Nederland in '88 Europees Kampioen. Dat soort processen hebben tijd nodig. Tijd die we nu niet meer hebben; teams moeten presteren. Het belang van die CL-miljoenen is zo groot dat we ons eigen voetbal al jarenlang hersendood maken. We hebben niets beters verzonnen op het moment dat het oude nog werkte en gaan daarom nu niet meer uit van onze kracht, maar van de beperkingen die ons land - of daar nou een bal bij betrokken is of niet - altijd al gekend heeft.

Door: Bram Steenbeek