De complete afscheidsrede van Sepp Blatter

De complete afscheidsrede van Sepp Blatter

23:16, 02-06-2015 / Laatste Update: 04:33, 13-12-2023

Sepp Blatter legde dinsdagavond in Zürich een verklaring af. De baas van FIFA kondigde daarin aan dat hij binnenkort vertrekt als president van de wereldvoetbalbond. Hieronder zijn complete afscheidsrede.

Die verkiezing is nu voorbij, maar de problemen van de FIFA niet. De FIFA moet grondig worden hervormd. Hoewel ik een mandaat heb van de FIFA-leden, denk ik niet dat ik een mandaat heb van de hele voetbalwereld; de fans, de spelers, de clubs, de mensen die leven voor het voetbal zoals wij bij de FIFA. Daarom heb ik besloten mijn functie neer te leggen op een speciaal verkiezingscongres.

Ik zal mijn taken als FIFA-voorzitter blijven uitvoeren tot die verkiezingen. Het volgende reguliere FIFA-congres vindt plaats op 12 mei 2016 in Mexico-Stad. Dit zou onnodig uitstel veroorzaken en daarom vraag ik het uitvoerend comité om een bijzonder verkiezingscongres om mijn opvolger zo snel mogelijk te kunnen kiezen. Dit moet gebeuren volgens het FIFA-statuut en we moeten genoeg tijd hebben voor de kandidaten om zichzelf te presenteren en campagne te voeren.

Omdat ik geen kandidaat zal zijn en dus niet de verplichtingen heb die bij verkiezingen komen kijken, kan ik me volledig richten op de verstrekkende, fundamentele hervormingen, die verder zullen gaan dan onze eerdere inspanningen.

Jarenlang hebben we hard gewerkt om bestuurlijke hervormingen door te voeren. Hoewel die door moeten gaan, is het me nu duidelijk dat dat niet voldoende is. In het uitvoerend comité zitten vertegenwoordigers van de voetbalfederaties waar we geen macht over hebben, maar waar de FIFA wel verantwoordelijk voor wordt gehouden.

We hebben vergaande structuurhervormingen nodig. De grootte van het uitvoerend comité moet worden teruggebracht en zijn leden moeten door het FIFA-congres worden gekozen. De integriteitscontrole voor alle leden van het comité moet centraal door de FIFA worden georganiseerd en niet door de federaties.

Het aantal keren dat de voorzitter en alle leden van het uitvoerend comité kunnen worden herkozen, moet worden beperkt. Ik heb hier al eerder voor gevochten, zoals iedereen weet, maar mijn pogingen werden tegengehouden. Dit keer zal ik slagen. Ik kan dit niet alleen. Ik heb Domenico Scala gevraagd deze en andere maatregelen te introduceren en implementeren.

Scala is de onafhankelijke voorzitter van ons Comité van Toezicht, gekozen door het FIFA-congres. Hij is ook de voorzitter van het ad-hoc-kiescomité en zal in die rol de verkiezing van mijn opvolger leiden. Scala heeft het vertrouwen van veel groepen buiten en binnen de FIFA en heeft de kennis en ervaring die nodig is om deze grote hervormingen door te voeren.

Ik neem dit besluit omdat ik veel geef om de FIFA en zijn belangen. Ik wil hen danken die me altijd op een constructieve en trouwe manier hebben gesteund als FIFA-voorzitter en die zo veel hebben gedaan voor de sport waar we van houden. Wat het allerbelangrijkste is voor mij, is dat - als dit alles voorbij is - de sport zal winnen.

Krijg het belangrijkste en leukste sportnieuws gratis via Whatsapp op je mobiel. Lees hier hoe het werkt en uit welke 14 groepen – waaronder 8 over voetbal – je kunt kiezen.