Onder de loep: Ajax wint de titel echt niet op penalty's

Onder de loep: Ajax wint de titel echt niet op penalty's

admin • 16:29, 21-04-2016

Er is de afgelopen weken veel te doen om de penalty's die de titelkandidaten in de Eredivisie wel of niet hebben gekregen. Vooral bij Ajax was de ophef groot tegen FC Utrecht. Maar PSV kreeg dit seizoen al meer pingels mee.

Uit de cijfers blijkt dat clubs uit het linkerrijtje overweldigend meer penalty's mee krijgen dan hun zwakkere broeders uit het rechterrijtje. Koploper Ajax mocht 6 keer aanleggen voor een strafschop, terwijl directe achtervolger PSV 7 keer de bal op de stip mocht leggen. Arek Milik (tegen Heerenveen) en Nemanja Gudelj (tegen Feyenoord) misten voor de Amsterdammers. Beide wedstrijden werden toch gewonnen. Bij de Eindhovenaren was zowel Luuk de Jong als Jürgen Locadia een keer niet trefzeker - ook hier werden alsnog 3 punten gehaald.

Aantal benutte penalty's en totaal in de Eredivisie:

Ajax 4/6 (Gudelj, Milik, Schöne)

PSV 5/7 (Locadia, De Jong, Pereiro)

Feyenoord 4/4 (Kuyt)

AZ 6/7 (Gouweleeuw, Henriksen, Janssen)

FC Utrecht 7/7 (Haller, Janssen)

Heracles Almelo 2/2 (Tannane, Weghorst)

PEC Zwolle 4/5 (Veldwijk, Nijland, Thomas, Van Polen)

NEC 5/5 (Santos)

Vitesse 6/7 (Baker, Solanke, Oliynyk, Qazaishvili)

FC Groningen 1/1 (De Leeuw)

ADO Den Haag 2/2 (Alberg, Derijck)

sc Heerenveen 3/4 (Cavlan, Te Vrede)

FC Twente 3/3 (Ziyech)

Roda JC 1/2 (Juric, Poepon)

Excelsior 4/5 (Stans)

Willem II 3/4 (Wuytens, Van der Velden, Ogbeche)

De Graafschap 2/3 (Peters, Kabasele)

SC Cambuur 1/1 (Ogbeche)

[poules_game team="ajax"]

Emotie

Het is logisch dat in een titelstrijd als deze alles uitvergroot wordt. Emotie speelt daarbij een grote rol. Een penalty, een zware straf in het voetbal, is vaak dubieus. Met het naderende einde van de competitie lijkt dat belangrijker te zijn dan een pingel in oktober. Maar dat is niet zo. Als Ajax geen kampioen wordt, komt dat niet doordat PSV aan het einde van de rit meer strafschoppen heeft gehad. Als PSV geen kampioen wordt, komt dat niet door de onterechte pingel die Ajax kreeg in de wedstrijd tegen FC Utrecht. Dan hadden ze allebei maar meer punten moeten pakken in de rest van het seizoen.