Stoppen van de Eredivisie kan Ajax, PSV, Feyenoord én FC Twente miljoenen kosten
i

ANP

Stoppen van de Eredivisie kan Ajax, PSV, Feyenoord én FC Twente miljoenen kosten

Martijn Baars • 14:13, 02-04-2020 / Laatste Update: 01:17, 06-01-2024

Het per direct stoppen van de Eredivisie zou een financiële ramp betekenen voor de clubs. Als zij een gedeelte van het geld aan seizoenkaarthouders terug moeten betalen, kunnen de kosten in de tonnen en zelfs miljoenen lopen.

De Eredivisie-clubs gaan met elkaar in overleg over eventuele terugbetaling aan de seizoenkaarthouders als de competitie wordt stopgezet of zonder publiek wordt uitgespeeld. Dat liet Wouter Gudde, algemeen directeur van FC Groningen, weten voor de camera’s van RTV Oost.

Ajax

Koploper Ajax is ook de koploper wat betreft het teruggeven van geld aan supporters met een seizoenkaart. De Amsterdammers zouden het geschatte bedrag van meer dan 2 miljoen euro terug moeten storten op de rekeningen van de fans: 2.391.529 euro om precies te zijn. Het werkt als volgt: gemiddeld betalen Ajax-supporters 242 euro voor een seizoenkaart. Dat betekent dat zij per wedstrijd 14,24 euro rekenen. Er zijn nog 4 thuisduels te gaan, dus is Ajax alle 42.000 houders €56,94 schuldig.

Miljoenen voor topclubs én FC Twente

Ook voor Feyenoord, PSV en FC Twente lopen de bedragen in de miljoenen. Zeker voor FC Twente zou dat slikken zijn, want de Enschedeërs zitten in financiële problemen. In de Grolsch Veste zijn elke thuiswedstrijd 20.000 mensen van een vaste plaats verzekerd. Voor medekoploper AZ valt de schade mee. De Alkmaarders verkochten slechts 8800 seizoenkaarten en rekenen gemiddeld 200 euro. Daardoor zou AZ de fans iets meer dan 400.000 euro schuldig zijn.

Bekijk hier het overzicht per club:

FC Utrecht als enige 5 thuisduels

Hekkensluiter RKC hoeft ook het minst van alle clubs terug te betalen. De 3000 seizoenkaarthouders hebben ieder recht op 41,18 euro. Daardoor komt het totale bedrag van RKC slechts op 123.529 euro uit. FC Utrecht is de enige ploeg van alle Eredivisie-clubs die nog 5 thuisduels af mag werken. Dat komt omdat de afgelaste stormwedstrijd tegen Ajax aanvankelijk volgende week donderdag ingehaald zou worden.