Vrouwelijke fans Spartak moesten naakt van politie

Vrouwelijke fans Spartak moesten naakt van politie

14:07, 07-08-2014 / Laatste Update: 10:44, 13-12-2023

KAZAN – Supporters van Spartak Moskou zijn woest nadat vrouwelijke fans op een ,,vernederende en onacceptabele’’ manier zijn gefouilleerd voor het duel met Rubin Kazan. Het incident ligt extra gevoelig, omdat Kazan tijdens het WK 2018 één van de speelsteden is.

De vrouwelijke supporters van Spartak Moskou die naar Kazan (800 kilometer) waren afgereisd om het duel tegen Rubin te zien werden onaangenaam verrast in de Kazan-Arena. Een onbekend aantal dames werd door de politie gedwongen alle kleren (inclusief ondergoed) uit te trekken.

Helemaal naakt
Ekaterina Stepanova, een supporter van Spartak, vertelde dat 3 of 4 agentes de vrouwen inspecteerden. ,,Er stond een rij om een kamer onder de tribunes in te mogen’’, schrijft zij in een blog. ,,Een vrouw voor mij verliet de ruimte en vertelde dat ze werd gedwongen haar kleren uit te trekken. Ik weigerde dat, waarop ik 1,5 uur werd vastgehouden. Links van mij stonden vrouwen te wachten. Rechts zag ik de vrouwen die helemaal naakt onderzocht werden. Ik ben geschokt.’’

Vernederend
Algemeen directeur Roman Askhabadze van Spartak diende een verzoek in bij het Ministerie van Binnenlandse zaken van Tatarije, de autonome republiek waar Kazan de hoofdstad van is, om het voorval te onderzoeken. Bovendien vindt hij dat maatregelen genomen moeten worden om herhaling te voorkomen. ,,Politieagenten gebruikten methodes die wij onaanvaardbaar en vernederend vinden voor onze fans’’, zei Askhabadze over het incident. Ook Alexander Meytin, directeur Veiligheid bij de Russische voetbalbond, heeft de ‘ruwe behandeling’ van de vrouwelijke fans veroordeeld.

President
​Askhabadze kreeg geen bijval van de nationale, regionale en lokale autoriteiten. De president van Tatarije, Rustam Minnikhanov, gaf zelfs de slachtoffers de schuld. ,,De veiligheidsmaatregelen in deze situatie zijn veroorzaakt door het slechte gedrag van voetbalsupporters tijdens eerdere wedstrijden in Kazan’’, vindt Minnikhanov volgens de Moscow Times.

Politie in verdediging
De politie van Kazan verdedigde de controle door te stellen dat zij binnen de grenzen van de wet hebben gehandeld. Bovendien zouden alleen dames zijn onderzocht die werden verdacht van het dragen van smokkelwaar in hun lichaam.

Spartak won de competitiewedstrijd tegen Rubin Kazan met 4-0 door treffers van Artem Dzjoeba (2), Denis Gloesjakov en Lucas Barrios. 

Bekijk hieronder de wachtrij voor de fouilleerkamer. Foto: Ekaterina Stepanova.