Ook Denen, Tsjechen en Ieren bij Spakenburger derby

12 november 2015

ProShots
Ook Denen, Tsjechen en Ieren bij Spakenburger derby

Tijdens de derby IJsselmeervogels-Spakenburg zit niet alleen een groot deel van Spakenburg zelf in het stadion op Sportpark De Westmaat. Ook fans uit Denemarken, Ierland en Tsjechië komen naar het vissersdorp.

Jeroen Bos, die bij IJsselmeervogels de online kaartverkoop coördineert, weet dat het vroeg is dat er nu al kaarten naar het buitenland gaan: ,,Jaarlijks komen veel fans vanuit het buitenland naar de derby, maar nu zijn de tickets al heel vroeg besteld. Meestal kopen zij hun kaarten pas in de laatste week. Dit jaar is het dus onwijs snel gegaan.'' De wedstrijd tussen de aartsrivalen wordt op 21 november gespeeld.

Duitsers
In totaal zijn er nu 33 tickets naar het buitenland gegaan. Er zijn twaalf Duitsers, negen Engelsen, zes Belgen, vier Denen, een Tsjech en een Ier bij het duel.

Groundhoppers
De meeste buitenlanders die de wedstrijd tussen 'De Rooien' en 'De Blauwen' bezoeken, zijn zogenaamde groundhoppers: voetbalfans die zoveel mogelijk wedstrijden in het buitenland bezoeken. Daarbij is de Spakenburgse derby een echte klassieker, denkt Bos. ,,De fans verzamelen in het centrum van het dorp en lopen dan via de haven naar het stadion. Iedereen loopt door elkaar, ondanks de rivaliteit.'' Dat is bij profvoetbal wel anders, weet Bos. ,,En hier zitten de meesten op zondag weer naast elkaar in de kerk.''

Reportage
Vorig jaar bezochten de groundhoppers van het Youtube-kanaal Copa 90 de derby tussen Spakenbrug en IJsselmeervogels. Zij bezoeken wereldwijd allerlei wedstrijden en noemde de Spakenburger derby 'waarschijnlijk de grootste derby ter wereld'. ,,Dat soort filmpjes leidt tot meer interesse voor de derby'', aldus Bos.

Druk
Dit seizoen lijkt de kraker nog meer onder druk te staan dan andere jaren. IJsselmeervogels staat op de negende plek in de Topklasse, terwijl Spakenburg trotse koploper is. De eerste zeven ploegen gaan naar de nieuwe, landelijke Tweede Divisie. Spakenburg is favoriet, denkt Bos, die uiteraard hoopt op een overwinning van zijn 'Vogels': ,,Het is misschien een cliché, maar de derby blijft een wedstrijd op zich.''

Lees ook: Slechte verliezer Wade biedt ‘Barney’ excuses aan
Lees ook: Schoen met stompe neus moet voetbal veranderen (video)
Lees ook: Zlatan denkt na over afscheid bij nationale ploeg