Opheffing 2e divisie in 1971 ook een ‘historische dag’

9 december 2014

VI-Images
Opheffing 2e divisie in 1971 ook een 'historische dag'

DOETINCHEM – „Dit is een historische dag”, sprak directeur betaald voetbal Bert van Oostveen toen de voetbalpiramide vorige week dinsdag ingevoerd werd.

Vanaf augustus 2016 is er weer een 2e divisie (ook wel landelijke divisie genoemd), een afdeling die 43 jaar geleden nog werd opgeheven. Jos Coler, voorzitter van het sectiebestuur betaald voetbal, repte in 1971 ook over een ‘historische dag’. In mei van dat jaar vond in het betaald voetbal een grote schoonmaak plaats en werd het aantal profclubs teruggebracht van 51 naar 39.

Doodziek
De 2e divisie verdween in zijn geheel, omdat het profvoetbal ‘doodziek’ zou zijn. De sanering had heel wat voeten in aarde. Alleen al vanwege de criteria die werden gehanteerd. Er werd niet gekeken naar de schulden die een club had, maar naar het aantal toeschouwers dat de thuiswedstrijden bezocht. Het leidde tot veel ophef en er kwam zelfs een rechtszaak die de getroffen clubs verloren.

AGOVV
De terugkeer van het Apeldoornse AGOVV naar de amateurs was een bizar verhaal. De club gaf de KNVB een toeschouwersgemiddelde van 1.733 door en sneuvelde om die reden. In werkelijkheid bevolkten veel meer supporters sportpark Berg en Bos, maar AGOVV gaf bewust lagere aantallen op om zo de vermakelijkheidsbelasting te ontlopen. Het werd de Gelderse club fataal.