‘PEC voelt als een warm bad’

17 oktober 2015

pro shots
'PEC voelt als een warm bad'

Lunchen met de staf, de vrijwilligers en het kantoorpersoneel. Dirk Marcellis en Lars Veldwijk kijken hun ogen uit bij het gemoedelijke PEC Zwolle. ,,Je wordt meegezogen in deze cultuur. Die is heel aanstekelijk,'' zegt de verdediger in de aanloop naar het subtopduel met Vitesse van morgenmiddag.

Spits Lars Veldwijk moest deze zomer naar eigen zeggen flink schakelen. De topscorer van PEC Zwolle, die dit seizoen wordt gehuurd van Nottingham Forrest, was in Engeland gewend door niemand gestoord te worden tijdens de trainingen.

,,Ik reed er het complex op en dan stonden er beveiligers. Zo kon niemand erbij,'' vertelt hij. ,,Als je uit Engeland komt, is het dan ook heel raar om de cultuur bij PEC mee te maken. Ineens was ik aan het lunchen met de vrijwilligers. Dit is echt een verademing. Dat heeft er ook voor gezorgd dat ik heel snel weer plezier kreeg in het voetbal.''

Warmte
Ook Dirk Marcellis roemt de club uit Zwolle om de warme gewoonten. ,,Zoals hier wordt geluncht, ik ben dat nog nergens tegengekomen. Bij PSV, AZ en NAC niet. Het schept een band en voor een nieuwe jongen is het bijzonder prettig, omdat je meteen iedereen leert kennen die je later nog nodig kunt hebben.

,,Ik had na een paar weken het gevoel dat ik hier al jaren voetbalde. De club doet er alles aan om de goede sfeer intact te houden. En dat lukt heel goed, omdat er een duidelijke structuur is. Je wordt daardoor meegezogen in de cultuur. Die is heel aanstekelijk."

Gemoedelijk
De spelersgroep en hoofdtrainer Ron Jans dragen ook bij aan de gemoedelijke ambiance, weet Veldwijk. ,,Ik ben ontzettend goed opgevangen door bijvoorbeeld Bram van Polen. Hij heeft me wegwijs gemaakt. Bij andere clubs zie je nog wel eens groepjes, maar dit PEC is echt een team.

Marcellis degradeerde een paar maanden geleden nog met NAC en durft nu bij PEC aan Europees voetbal te denken. ,,Deze club verschilt heel erg van NAC. Daar beleefde ik een hectisch half jaar. Een beetje een crisissfeer. De rust bij PEC is daarom heerlijk voor mij. Een warm bad? Ja, zo kun je deze club misschien wel het best omschrijven.''

Lees ook: ‘Memphis op de bank bij ManUnited’
Lees ook: Hilariteit om naam pasgeboren zoon Sneijder: XXS
Lees ook: ‘Santos wil 55 miljoen euro en half jaar schorsing voor Neymar’