‘Piloot die vliegtuig met Sala bestuurde mocht helemaal geen passagiers vervoeren’

25 januari 2019

AFP

De piloot die het vliegtuigje bestuurde waarmee voetballer Emiliano Sala maandag verdween, mocht helemaal geen passagiers vervoeren. Volgens de Britse krant The Times had piloot David Ibbotson met zijn brevet (private pilot's licence) geen toestemming voor commerciële vluchten.


Om een commercieel brevet te bemachtigen, zijn meer vlieguren en training vereist. De Britse organisatie die vliegtuigongelukken onderzoekt, zal volgens The Times ook kijken naar de status van de vlucht (commercieel of niet). Donderdag werd bekendgemaakt dat de zoektocht naar Sala en de 60-jarige Ibbotson is stopgezet. Er is geen hoop meer dat de 2 levend worden teruggevonden.

Gestopt met zoeken
Het privévliegtuigje, dat onderweg was naar Wales, verdween maandagavond boven zee van de radar. Politie en kustwacht van eiland Guernsey speurden 3 dagen lang de zee af, zonder resultaat. De zoektocht werd donderdagavond gestaakt. ,,De kansen dat beide personen op dit moment nog leven zijn extreem klein”, verklaarde de kustwacht. Kort daarna kwamen smeekbedes van de vader en de zus van Sala om toch vooral verder te zoeken.

‘Papa, ik ben bang!’
Piloot Ibbotson zette afgelopen zaterdag een bericht op zijn inmiddels verwijderde Facebook-account dat hij wat onrustig was naar aanleiding van zijn vlucht vanuit Cardiff naar het Franse Nantes. Hij was niet tevreden over het gebruik van landingssysteem ILS, blijkt uit zijn Facebook-uitwisseling met een vriend. Sala stuurde tijdens de vlucht via WhatsApp een onheilspellend geluidsbericht naar vrienden. Hij spreekt zijn zorgen uit over de staat van het toestel en vreest dat het uit elkaar gaat vallen. Zijn laatste zin: ‘Papa, ik ben bang!’