Pissige Van der Sar: ‘Levensgevaarlijke politie richtte zich alleen op onze fans’

28 november 2018

ANP

Edwin van der Sar baalt is pissig op de Griekse politie en veiligheidsmensen rond het duel met AEK Athene in de Champions League. Volgens de algemeen directeur van Ajax was het nooit zo uit de hand gelopen als er op tijd en goed was ingegrepen.


,,Wij hebben vooraf onze zorgen reeds geuit bij de UEFA en de veiligheidsorganisatie van AEK", vertelt Van der Sar aan het ANP. ,,En erop aangedrongen streng te fouilleren en een zorgvuldige kaartcontrole te doen. Maar bij de instroom van onze fans bleek daar nauwelijks sprake van te zijn. Zodoende kwamen er ook lieden in ons vak die wij daar niet hadden willen hebben.”

Vrij spel
,,De politie stond toe dat ons vak meerdere keren werd aangevallen door bewapende Griekse fans", vervolgt de algemeen directeur. ,,Iedereen heeft kunnen zien dat zij vrij spel hadden om vuurwerk en andere projectielen ons vak in te gooien. De politie richtte zich alleen op onze fans en nauwelijks op de Grieken. Charges uitvoeren in een vol vak is levensgevaarlijk, maar toch werd het gedaan.”

Duel zonder fans
De ongeregeldheden komen Ajax zéér slecht uit, omdat de club afgelopen week een voorwaardelijke straf kreeg voor een Europese uitwedstrijd zonder publiek. Dit vanwege akkefietjes tijdens het uitduel met Benfica. Voor Ajax dreigt nu een uitduel in de achtste finales van de Champions League zonder eigen fans.

'Schandalig behandeld'
,,Wij hebben tijdens en na de wedstrijd onze bevindingen gedeeld met de UEFA en dit na afloop nog formeel aan ze gerapporteerd. Hun veiligheidsmensen hebben met eigen ogen kunnen aanschouwen wat er is gebeurd en hetzelfde geconstateerd als wij. Ik zeg niet dat de 1200 meegereisde fans allemaal lieverdjes zijn, maar zij zijn schandalig behandeld", meldt Van der Sar.

'Fantastische wisselwerking'
,,Gelukkig heeft onze spelersgroep na de wedstrijd nog feest kunnen vieren met het uitvak. En ze kunnen bedanken voor hun steun. Want het is duidelijk dat er, met name bij de Europese duels, een fantastische wisselwerking is tussen spelers en supporters. En dat moet de boventoon voeren, net als het bereiken van de volgende ronde in de Champions League.¨