Sporting Lissabon kan niet zonder grote held Dost

12 augustus 2018

EPA

Bas Dost leek deze zomer te gaan vertrekken bij Sporting Lissabon, maar de 29-jarige spits uit Deventer koos verrassend genoeg toch voor een 3e seizoen bij de Portugese topclub. Zondagavond was hij met 2 goals direct weer de grote held in de 1-3 uitzege bij Moreirense.


Dost en zijn ploeggenoten werden half mei op hun trainingscomplex in Lissabon aangevallen door een groep van vijftig hooligans, die niet tevreden waren met de prestaties van de spelers. Een paar dagen later verloor Sporting Lissabon de Portugese bekerfinale en een flink aantal spelers vertrok naar clubs in het buitenland, maar Dost bleef Sporting trouw. Voorzitter Bruno de Carvalho, die de supporters tegen de spelers had opgezet, vertrok en Dost zag zijn toekomst in Portugal alsnog met vertrouwen tegemoet. Dost tekende op 21 juli zelfs een nieuw verbintenis bij Sporting, waar hij nu tot 2021 onder contract staat.

2 goals
Zondag toonde Dost opnieuw zijn grote waarde voor Sporting, waar hij in zijn eerste 2 seizoenen al goed was voor 70 doelpunten in 90 wedstrijden. De van Benfica gehuurde Heriberto Tavares bracht Moreirense al na 6 minuten op voorsprong, maar 10 minuten later zorgde Portugees international Bruno Fernandes alweer voor de gelijkmaker namens Sporting. Lang bleef het 1-1, maar een kwartier voor tijd bracht Dost zijn ploeg met een rake strafschop op voorsprong. In het slotkwartier trok Sporting de 3 punten over de streep, waarmee de nieuwe coach José Peseiro een goede start kende. In blessuretijd maakte Dost zelfs nog zijn 2e treffer van de avond.

Strijd om de titel
De Portugese recordkampioen Benfica (36 landstitels) begon de competitie vrijdagavond in eigen stadion met een 3-2 zege op Vitória de Guimarães. FC Porto (28 landstitels), de kampioen van vorig seizoen, was zaterdagavond met 5-0 te sterk voor Chaves. Sporting Lissabon (18 landstitels) werd in het seizoen 2001/2002 voor het laatst kampioen van de Portugese competitie. Over 2 weken gaat Sporting Lissabon al op bezoek bij Benfica.