7 spelers die flopten in de Eredivisie, maar later miljoenen waard bleken
i

Pro shots

7 spelers die flopten in de Eredivisie, maar later miljoenen waard bleken

admin • 23:01, 04-02-2018 / Laatste Update: 19:21, 12-12-2023

Onze Nederlandse Eredivisie wordt vaak gezien als 'dè ideale kweekvijver' voor jonge talenten. En daar valt heel wat voor te zeggen, want veel wereldtoppers liepen ooit in ons koude kikkerlandje rond. Toch haalt niet iedereen via de Eredivisie de top, maar hebben ze een ander opstapje nodig om de top te bereiken.

Zo zijn er ook zat spelers die ooit bij een Eredivisieclub zaten, maar die totaal niet slaagden. Ze vertrokken meestal weer naar het buitenland, waar het opeens wel als een trein begon te lopen. Zijn ze ineens miljoenen waard! We hebben 7 van die spelers op een rijtje gezet.

Alexander Sörloth

Het meest recente voorbeeld van zo'n 'Huh-hoe-dan'-transfer is die van Alexander Sörloth. De spits speelde nog bij FC Groningen, maar wist daar niet echt potten te breken. Na zijn vertrek uit Groningen naar het Deense FC Midtjylland ging het opeens een stuk beter met zijn carrière. Hij maakte 10 goals in 19 wedstrijden en dat was voor Premier League-club Crystal Palace genoeg reden om deze winter bijna 8 miljoen euro voor hem neer te tellen!

Tekst loop door onder de foto (Pro Shots)

Filipe Luís

Ongeveer 14 jaar geleden dacht Ajax een superslag te hebben geslagen met een talentvolle linksback uit Brazilië. Ene Filipe Luís kwam in eerste instantie op huurbasis van Figueirense naar Amsterdam, maar daar voelde hij zich niet helemaal thuis.

Filipe Luís vonden we jaren later terug als absoluut beest. Via het Spaanse Deportivo La Coruna kwam hij voor dik 12 miljoen euro bij Atletico Madrid terecht. Daar beleefde Luís vele successen en dus telde Chelsea in 2014 20 miljoen euro neer voor de Braziliaan. In Londen ging het helaas ook niet helemaal lekker en na een jaartje keerde hij alweer terug naar Madrid. Prijskaartje: 16 miljoen euro.

Michel Bastos

Wat Ajax in 2004 dacht over Filipe Luís, dacht Feyenoord in 2001 over Michel Bastos. Rotterdamse scouts hadden Bastos zien voetballen in zijn geboorteland Brazilië en dachten: dit is de speler die we nodig hebben! Helaas bleek dit een misvatting en na een jaartje Excelsior (3 assist, 0 doelpunten in 28 wedstrijden) keerde Bastos terug naar Brazilië.

En de 3 jaar die volgden waren indrukwekkend genoeg voor het Franse LOSC Lille om hem een tweede kans in Europa te gunnen. En die kans greep Bastos met beide handen aan. In 2009 legde Olympique Lyon 18 miljoen euro op tafel voor de linkspoot. Bastos werd, net als Filipe Luís, zelfs nog international van Brazilië.

Tekst loop door onder de foto (Pro Shots)

Jonathas

In 2008 hengelde AZ een onbekende Braziliaanse aanvaller binnen. Zijn naam: Jonathas. Een beer van een gozer, zeker voor zijn leeftijd (18). Na een jaartje wennen bij Jong AZ, kreeg Jonathas een seizoen later zijn kans in het eerste. Die leek hij te grijpen, want Jonathas speelde regelmatig, en scoorde ook geregeld.

Toch redde Jonathas het niet in Alkmaar. En dat had hij vooral aan zichzelf te danken. Na een vakantie in Brazilië keerde hij in de winterstop niet meer terug. Niemand wist waar Jonathas uithing, en eigenlijk was het wel duidelijk dat het klaar was voor de spits.

Het Italiaanse Brescia pikte hem op, en in de jaren erop zouden nog vele Italiaanse clubjes volgen. Toch deed Jonathas het heel aardig en in 2015 betaalde het Spaanse Real Sociedad liefst 7,2 miljoen euro voor de spits. Een jaar later vertrok hij voor ongeveer hetzelfde bedrag naar het Russische Rubin Kazan. Deze zomer was er opeens Duitse interesse voor de clubhopper. Hannover 96 had 9 miljoen over voor zijn diensten. Geen gekke bedragen voor een spits die het bij AZ uiteindelijk niet redde.

Tekst loop door onder de foto (Pro Shots)

Stanislav Lobotka

Als jong talent verhuisde de Slowaak Stanislav Lobotka van AS Trencin naar Ajax. De middenvelder werd een grote toekomst voorspeld, maar in Amsterdam voelde hij zich niet helemaal lekker. Na een jaartje keerde Lobotka terug naar zijn geboorteland, terug naar Trencin. Daar speelde hij een jaartje, waarna hij werd opgepikt door het Deense FC Nordsjaelland.

En in Denemarken begon het echt te lopen. Zo lekker zelfs, dat hij in de Primera Division aan de slag kon! Celta de Vigo had 5 miljoen euro voor hem over. Ze zullen zich in Amsterdam nog wel eens achter hun oren krabbelen.

Tekst loop door onder de foto (Pro Shots)

Garry Mendes Rodrigues

Garry Mendes Rodrigues heeft misschien wel 1 van de meest opmerkelijke carrièreverlopen uit het voetbal. In 2012 werd hij door ADO Den Haag opgepikt van amateurclub FC Boshuizen. In Den Haag bleek de stap toch net ff te groot en na een verhuurperiode bij FC Dordrecht vertrok hij via de achterdeur.

Het Bulgaarse Levski Sofia geloofde wel in het talent van Rodrigues en pikte hem op. Hier deed hij het zo aardig dat de Spaanse club Elche hem een kans in de Primera Division bood. In Spanje speelde Rodrigues zich weer in de kijker van de Griekse topclub PAOK Saloniki. En om het allemaal nóg gekker te maken legde Galatasaray in 2016, 4 jaar na zijn vertrek bij Boshuizen, toch 3,5 miljoen euro op tafel voor de diensten van Rodrigues.

Tekst loop door onder de foto (Pro Shots)

Marvin Zeegelaar

Marvin Zeegelaar zat in 2010 in de selectie van Ajax en speelde zelfs wat Eredivisiepotjes voor de Amsterdammers. Het talent redde het alleen net niet, en de linksbuiten vertrok door de achterdeur. Een avontuur bij clubs in onder anderen Spanje, Turkije en Engeland volgde, maar echt lekker ging het niet.

Tot het Portugese Rio Ave in eens op de stoep stond. Bij de Portugezen werd Zeegelaar omgeturnd tot linksback en op die positie verdiende hij zelfs een transfer naar topclub Sporting Lissabon. Zijn prestaties bleven in eigen land niet onopgemerkt en hij schopte het zelfs tot international. Allemaal redenen voor Premier League-club Watford om afgelopen zomer 3 miljoen euro neer te leggen. Toch een aardig zakcentje!

Pro Shots