Deze 8 Oranje-internationals zitten (nog altijd) zonder club

11 juli 2019

ANP

De Transfermarkt is al een tijdje open en clubs proberen hun elftal te versterken met de beste spelers. Maar soms hoeft een goede speler helemaal niet duur te zijn. Sterker nog: er lopen gewoon 8 internationals van Nederland zonder contract rond!


Lees ook:  Dit elftal met oud-Eredivisiespelers is gratis op te pikken

Hieronder het lijstje. De ene speler spreekt wat meer tot de verbeelding dan de ander. Maar ze hebben  1 ding gemeen: allemaal droegen ze minimaal 1 keer het prachtige Oranje. Welke speler zou voor de meeste clubs nog de moeite waard zijn om op te pikken?

Gregory van der Wiel – 46 interlands
De eerste in onze lijst is Gregory van der Wiel. De 31-jarige rechtsback heeft een prachtig cv met onder andere Ajax, Paris Saint-Germain en Fenerbahçe. Van der Wiel heeft zelfs een WK-finale op zijn naam staan! De laatste jaren gaat het niet echt lekker met z’n carrière.

Een avontuur bij Toronto FC in de MLS liep niet helemaal lekker en Van der Wiel liet zijn contract ontbinden. Heeft officieel nog niet gezegd dat hij is gestopt als voetballer, en heeft zeker nog de leeftijd om nog een keer te vlammen. Durft een club het nog aan?Michel Vorm – 15 interlands
Michel Vorm ging als speler van FC Utrecht voor een avontuur in Engeland en groeide daar bij Swansea City uit tot betrouwbare sluitpost in de Premier League. Was daarna jarenlang reservekeeper bij Tottenham Hotspur. Een rol die hij bij het Nederlands elftal ook lange tijd vervulde.

Toch sprokkelde hij in al die jaren 15 interlands bij elkaar. Helemaal geen gek aantal. Heeft zoals gezegd een hoop ervaring en is op zijn 35 vast nog wel te porren voor een mooi avontuur. Wie biedt?


Leroy Fer – 11 interlands
Toegegeven, de club die Leroy Fer nu nog binnen wil hengelen moet heel snel zijn. De 29-jarige middenvelder is al op trainingskamp met Feyenoord en hoopt daar een contract te tekenen. Toch is de international nu officieel nog transfervrij.

Wat haal je dan binnen? Een 11-voudig international met ervaring in de Premier League en de top van de Eredivisie. Zijn hoogtepunt als speler van Oranje kende hij in 2014, toen hij als invaller raak kopte in de groepswedstrijd tegen Chili.


Ricardo van Rhijn – 8 interlands
Van Rhijn was bij Ajax de natuurlijke opvolger van Gregory van der Wiel. Onder trainer Frank de Boer speelde hij eigenlijk altijd, en zeker aan het begin van die periode ging het lekker. Hij kwam zelfs in beeld van Oranje en kwam tot 8 caps, tot het allemaal wat minder soepel ging.

Hij moest langzaam maar zeker zijn plek afstaan bij Ajax en verkaste naar Club Brugge. Daar hield hij het een paar jaar vol, waarna hij opdook bij AZ. Eerst op huurbasis, daarna definitief als transfervrije speler. Zijn contract werd niet verlengd, waardoor de 28-jarige international nu gratis op te pikken is.


Miquel Nelom – 2 interlands
Als je eenmaal bent uitgelachen bij het lezen van de naam Nelom, willen we je herinneren dat de 28-jarige linksback echt 2 interlands gespeeld heeft. Toegegeven, dat was wel tegen China en Indonesië tijdens een veredelde oefenstage. Maar toch, die 2 interlands staan op z’n cv.

Op datzelfde cv prijkt ook nog eens een aantal van 157 wedstrijden voor Feyenoord, een flink aantal. De laatste jaren gaan misschien niet helemaal vlekkeloos. Zo degradeerde hij met Sparta en kon hij afgelopen seizoen bij het Schotse Hibernian ook geen potten breken. Toch zal ook Nelom nog hopen op een nieuwe club.Piet Velthuizen – 1 interland
Piet Velthuizen speelde zo’n 10 jaar geleden vast in het eerste van Vitesse. Daarnaast was de doelman onder bondscoach Bert van Marwijk eigenlijk vaste 3e doelman achter Maarten Stekelenburg en Michel Vorm. Hij kwam tot 1 interland: in 2009 mocht hij een helft keepen tegen Japan.

Daarna ging het eigenlijk steeds bergafwaarts met de carrière van Velthuizen. Vorig seizoen dook hij op bij AZ, waar hij stand-in was voor Marco Bizot. Nu is hij weer transfervrij. Is er nog een club die het ziet zitten in een ervaren international van 32 jaar?Royston Drenthe – 1 interland
Was eigenlijk al een paar jaar gestopt na mislukte avonturen in Spanje, Engeland en Rusland. Toch wilde Drenthe het nog 1 keer proberen en kreeg de kans bij Sparta Rotterdam. Daar was hij zeker aan het begin van het seizoen belangrijk, maar belandde daarna op de bank.

Toch showde de 32-jarige Rotterdammer bij vlagen zijn klasse. Er zal toch nog wel een club zijn die het aandurft met de linkspoot die in 2010 onder bondscoach Bert van Marwijk zijn eerste en enige interland speelde?Douglas – 0 interlands
Ken je Douglas nog? De geboren Braziliaan speelde jarenlang bij FC Twente (en werd kampioen) en kreeg in die periode ook een Nederlands paspoort. In eerste instantie omdat hij een Nederlandse vriendin had, maar de achterliggende gedachte was toch ook om in het shirt van Oranje te schitteren.

Die interland kwam er officieel niet. We spelen daarom ook een beetje vals. Maar ter verdediging: Douglas zat wel degelijk 1 keer bij de selectie. In 2012 riep bondscoach Van Gaal hem op als vervanger van Joris Mathijsen voor de WK-kwalificatiewedstrijden met Andorra en Roemenië.


Alle foto's in dit artikel zijn van het ANP