Ajax is druk bezig op de transfermarkt, maar hoeft het CL-geld nog lang niet aan te raken

26 juni 2019

BSR/SOCCRATES

Quincy Promes, Razvan Marin, Lisandro Martinez, Kik Pierie, Kjell Scherpen. Ajax is deze zomer dik aan het spenden geslagen. Het lijkt alsof Ajax al het Champions League-geld aan het uitgeven is, maar dat heeft Marc Overmars nog niet eens aangeraakt. De Amsterdammers staan - als je kijkt naar transferbedragen - zelfs nog 50 miljoen euro in de plus.


FC Barcelona betaalde in de winter 75 miljoen euro voor Frenkie de Jong. Met de uitgaande transfers van Max Wöber en Daley Sinkgraven daarbij opgeteld, verdiende Ajax 90 miljoen euro. En dat terwijl de 5 nieuwe aanwinsten in totaal iets meer dan 40 miljoen euro kostten. Zonder dat het verdiende CL-geld (bijna 100 miljoen euro) hoeft te worden aangeraakt, kan Ajax dus nog genoeg spelers halen.

De Ligt weg = nog meer transfers
Dat bedrag wordt natuurlijk nóg veel groter als ook Matthijs de Ligt vertrekt. Zijn transfersom zal rond die van De Jong liggen, of misschien nog hoger. Steven Bergwijn oppikken bij PSV zal dus financieel geen probleem zijn voor Ajax. Of Davy Pröpper, of Timothy Fosu-Mensah, of Arjen Robben. Of al die andere jongens die al in verband zijn gebracht met Ajax deze zomer.

Ook Hakim Ziyech staat op het lijstje om te vertrekken. Maar van de creatieve middenvelder weten we dat hij alleen vertrekt als hij zich écht goed voelt bij die andere club. Tot op heden is dat nog niet gebeurd, dus zou hij ook zomaar kunnen blijven. En waarom ook niet?

Net zo goed of nog beter?
Deze zomer leek de gedachte van Overmars om de selectie net zo sterk te houden als vorig seizoen. Dat leek een flinke klus, omdat Ajax de halve finale haalde van de Champions League én de Nederlandse dubbel pakte. Nu we ondertussen bijna in juli zitten, kunnen we wel zeggen dat Overmars andere doelen heeft. In plaats van 'net zo goed', lijkt Overmars nóg beter te willen.

Als je met de selectie van vorig seizoen de halve finale kan halen, wie zegt dat je met wat extra spelers dan niet nog verder kan komen?
Brian Vesseur
Kijkt en volgt het nieuws over Nederlands, Engels en Italiaans voetbal. Eet daar dan ook graag een pizza bij!