Levchenko stelt vragen over nieuw FIFA-plan: ‘Wie betaalt de salarissen na 1 juli?’

6 april 2020

ANP Kippa

De FIFA en de UEFA moeten zelf meer het voortouw nemen bij het oplossen van de problemen rond de transferdeadline. Bijvoorbeeld door potjes met geld beschikbaar te stellen om clubs en spelers te compenseren, een beetje vergelijkbaar met wat de Nederlandse overheid nu doet met horecabedrijven. Dat zegt Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS, in reactie op het idee van de werkgroep van de FIFA.


Omdat de competities vanwege het nieuwe coronavirus voorlopig stilliggen, wil de UEFA de nationale competities in de zomer afronden. Contracten van spelers lopen eind juni af. Een werkgroep van de FIFA kwam zondag met de aanbeveling om spelerscontracten deze zomer pas te laten beëindigen op de nieuwe einddatum van het seizoen 2019-2020.

'Mag niet ten koste gaan van de spelers'
"Het roept veel vragen op. Het mag niet ten koste gaan van de spelers", zegt Levchenko. "Stel dat een speler naar een betere club gaat en exceptioneel meer gaat verdienen. Wie gaat zijn salaris na eind juni betalen dan? Het kan niet zo zijn dat de speler zelf zegt: ik ga straks toch meer verdienen, dus laat nu maar even zitten."

Blessures
Levchenko voorziet meer problemen. "Stel dat een speler in die tussenliggende periode geblesseerd raakt, wat dan? Of stel dat clubs juist af willen van een speler met een hoog salaris die een aflopend contract heeft? Hoe ga je dat regelen als je nog 2 maanden doorvoetbalt?"