Turks nationaal elftal met afwasborstel verwelkomd op IJsland, land is woedend

10 juni 2019

Screenshot

Er is momenteel een relletje gaande in voetbalminnend Turkije en dat heeft alles te maken met de manier waarop de Turkse nationale ploeg is verwelkomd in IJsland. Aldaar speelt het elftal een EK-kwalificatieduel en ze werden, aldus het land, ‘racistisch, respectloos en grof’ binnengehaald.


'Interviewer' met een afwasborstel
Media in Turkije spreken schande van de aankomst van de nationale ploeg op het vliegveld. Zo moest de Turkse selectie ‘bewust’ uren wachten bij de douane en werden Turkse spelers, onder wie Emre Belözoğlu, opgewacht door iemand die een afwasborstel als microfoon gebruikte.

Yilmaz is des duivels
Dat was een trap tegen het verkeerde been van aanvoerder Burak Yilmaz. "Wat hier is gebeurd, getuigt van bijzonder weinig respect. We vlogen 6,5 uur en stonden vervolgens 3 uur te wachten voor de paspoortcontrole. Ze namen de koffers en tassen van iedereen in en doorzochten alles overdreven grondig. Zelfs de toilettasjes. Ze zochten en zochten, en zochten nog een keer. Dit sloeg alles."

De politiek gaat zich ermee bemoeien
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken eist excuses van IJsland. "Hoe ons nationale elftal is behandeld op het vliegveld in IJsland is onacceptabel, op basis van menselijke én diplomatieke verhoudingen. Wij willen de onderste steen boven."

Een andere politicus vindt het ook niet kunnen: "We zijn middeleeuws behandeld. Dit is een geweldsdelict, echt schandalig. De autoriteiten van IJsland moeten hun verontschuldigingen aanbieden en stappen ondernemen om deze dwaasheid te stoppen."

Het is nog wachten op een reactie vanuit IJsland en de UEFA.