Tweede regime Van Gaal gedenkwaardig

15 juli 2014

Tweede regime Van Gaal gedenkwaardig

BRASILIA – Een rigoureuze verjonging, een afgezette aanvoerder, een breuk met de Hollandse School en een onverwacht succesvol WK. Het 2e regime van de afzwaaiende bondscoach Louis van Gaal was gedenkwaardig. Een greep uit belangrijke interlands.

BELGIË - NEDERLAND 4-2 (15-08-2012) 
Beginnen met een nederlaag, dat is nooit prettig. Maar belangrijker zijn de piketpalen die Louis van Gaal na deze ouverture slaat. Hij kiest voor een rigoureuze verjon­ging, met veel spelers uit de eredi­visie. Feyenoord wordt plots de hofleverancier, met tal van debu­tanten. Meteen ook is de eigenzinnige Van Gaal, als vanouds, voer voor discussies. Merkwaardig is het gemarchandeer rond de spits­positie. De bondscoach wijst Hun­telaar aan als 1e keus, maar na 1 interland al krijgt Robin van Persie de voorkeur. 

”geen afbeelding

HONGARIJE-NEDERLAND 1-4 (11-09-2012) 
Veel twijfels over de nieuwe koers van Van Gaal worden in Boedapest verdreven. Het gereno­veerde Oranje is superieur en zet de toon voor een klinkende kwali­ficatiereeks. Het ego van Louis wordt gestreeld als hij voor de wedstrijd 2 boeken krijgt die een Hongaarse journalist over zijn werk heeft geschreven. 

”geen afbeelding

INDONESIË–NEDERLAND 0-3 (07-06-2013) 
De 1e grote affaire van het 2e kabinet Van Gaal. Het valt niet direct op tussen 80.000 hyste­risch krijsende Indonesiërs, maar toch is het waar: tot ieders verras­sing is niet langerWesley Sneij­der aanvoerder, maar Robin van Persie. Van Gaal spaart de met zichzelf worstelende ster van het WK2010 niet en zoekt de confron­tatie. Wil hij van hem af of is het een psychologische truc om hem te prikkelen? Sneijder pakt de handschoen op en wordt met hulp van een K1-vechter weer fit. Maar op het WK haalt hij later nooit zijn niveau van weleer. 

”geen afbeelding

FRANKRIJK-NEDERLAND 2-0 (05-03-2014) 
De grote test voor het WK voet­bal zal verstrekkende gevolgen hebben. Oranje wordt weggebla­zen op het middenveld. Kevin Strootman valt geblesseerd uit en scheurt enkele dagen later zijn kruisband af. Van Gaal besluit tot een koerswijziging die hij diep in zijn hart moet hebben verafschuwd. Hij verruilt zijn geliefde Hollandse School voor een catenaccio met 5 verdedigers. Zo denkt hij het gemis van de cruciale pion Strootman te kunnen opvangen.

”geen afbeelding

SPANJE-NEDERLAND 1-5 (13-06-2014) 
Kan iedereen zijn ogen geloven? Oranje, in eigen land weggezet als een wankel geheel, overklast de wereldkampioen na rust op een manier die niet voor mogelijk werd gehouden. De ultieme revan­che voor de finale van 2010. Maar de historische zege herbergt ook een paradox: Van Gaal verklaart zijn nieuwe systeem heilig, tot af­grijzen van de romantici die vin­den dat Nederland breekt met zijn historie van avontuurlijk voet­bal. 

”geen afbeelding

ARGENTINIË-NEDERLAND 0-0 (09-07-2014) 
Hoe lang wordt hierover nog nagepraat? Had Van Gaal de niet topfit­te Nigel de Jong moeten opstellen? En waarom gebruikte hij zijn derde wissel niet om penaltykil­ler Tim Krul in het veld te breng­en? De aanvallers van Oranje waren zichzelf niet, de bondscoach ook niet.

”geen afbeelding

BRAZILIË- NEDERLAND 0-3 (12-07-2014) 
De troostfinale brengt Oranje meer dan troost. Op twee na de beste ploeg van de wereld, voor het eerst in de geschiedenis geen enkele nederlaag op een WK. Louis van Gaal mag dan geen be­toverend schilderij hebben achter­gelaten, dit eindrapport had nie­mand vooraf durven voorspellen.

”geen afbeelding