Uit de gloriejaren van Ajax en Oranje: Wim Suurbier (75) overleden

12 juli 2020

ANP

Ajax-icoon Wim Suurbier is op 75-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Suurbier won 3 keer de Europacup 1 in de gloriejaren van Ajax. Hij droeg 60 keer het shirt van Oranje. Waaronder op de WK's van 1974 en 1978. Bij Rondo halen ze in de video hieronder herinneringen op.


Suurbier was rechtsback in het legendarische Ajax van de jaren 70 dat 3 keer op rij de Europacup 1 won. Suurbier heeft ook nog eens de verloren WK-finales van 1974 en 1978 gespeeld met Oranje, de laatste als invaller.

Ajax-icoon
Suurbier speelde bijna 400 wedstrijden voor Ajax. Voornamelijk als rechtsback. De ideale rechtsachter voor het ‘totaalvoetbal’ dat onder Rinus Michels werd geïntroduceerd bij Ajax en het Nederlands elftal. De in Eindhoven geboren Suurbier speelde daarna nog in Duitsland bij Schalke 04, in Frankrijk bij Metz en in de nadagen van zijn loopbaan even in Hongkong en bij verschillende clubs in de Verenigde Staten. Toen de competitie daar stillag, voetbalde Suurbier op huurbasis nog voor Sparta.