Vertonghen krijgt contractverlenging… van een maand

3 juni 2020

EPA

Een raar bericht in de Belgische krant Het Nieuwsblad: Tottenham Hotspur zou het contract van Jan Vertonghen met een maand willen verlengen. Ja, een maand. En toch is het niet raar als dat vaker gaat gebeuren de komende weken.


Het is namelijk zo dat enkele Premier League-spelers op 30 juni einde contract hebben, terwijl het seizoen pas later wordt afgemaakt. De clubs moeten zaken met spelers in die situatie vóór 23 juni afronden. Mocht een club de speler echt alleen willen hebben voor dit seizoen, dan zou die een mini-contract tot het einde van het lopende seizoen kunnen tekenen.

Risico op blessure
Zaakwaarnemer Winny Haatrecht: "Het gaat om het belang van de speler. Als er geen andere club in de rij staat, dan ga je erin mee. Anders niet. Ik zou sowieso met de club gaan praten, want er is wel een risico dat de speler geblesseerd raakt in die ene maand. Als de speler alleen bij de club wordt gehouden om op de bank te zitten, dan zou ik het lekker laten gaan en vanaf 1 juli op zoek naar een nieuwe club gaan.”

Beide partijen akkoord
PL-clubs gingen akkoord met het voorstel dat mini-contracten mogelijk maakt. "Zo zorgen we ervoor dat clubs het seizoen zoveel mogelijk kunnen afmaken met dezelfde ploeg”, aldus competitiebaas Richard Masters. Wel moeten alle partijen daarmee akkoord gaan, zowel uit het kamp van de speler als van de club. Een speler met een aflopend contract kan niet verplicht worden om het seizoen uit te zingen.

Om wie gaat 't?
Behalve Vertonghen zijn er nog meer topspelers in hetzelfde schuitje, zoals David Luiz, Pedro, Willian, Leighton Baines en David Silva. Ook een handvol Nederlanders (Timothy Fosu-Mensah, Marco van Ginkel, Maarten Stekelenburg, Cuco Martina en Michel Vorm) loopt uit hun contract. Bij sommigen kan nog een optie worden gelicht, maar nieuwe aanbiedingen van mini-contracten vóór 23 juni zijn mogelijk.