Voetballers zonder contract worstelen met onzekerheid

27 maart 2020

ANP Sport

Voetballers leven in onzekere tijden, maar vooral spelers zonder contract weten niet zo goed wat ze nu moeten. "Het is lastig om nu in de toekomst te kijken.” Bijvoorbeeld Stellenbosch-keeper Boy de Jong en RKC-verdediger Hans Mulder.


De Jongs contract is ontbonden: "Ook mijn club Stellenbosch kon nog geen duidelijkheid geven over volgend jaar.’’ Het was een extra reden voor de ex-Feyenoorder om terug te komen naar Nederland. 'Ik ga een heel onzekere periode tegemoet, daar ben ik me van bewust. Er is gewoon een lange tijd niks, dus dat is heel vervelend. Ook clubs wachten af met spelers contracteren tot ze meer weten.”

Spaarpotje
Voor De Jong staat voetbal nu even niet voorop. "De gezondheid van mij en mijn familie is het belangrijkst nu. Als voetballer heb ik het geluk dat wat betreft het financiële plaatje nog niet in paniek hoef te raken. Ik heb nog wel een spaarpotje. Voor andere mensen is het veel erger. Ik kan me nu druk gaan maken om een vervolgstap in mijn carrière, maar dat heeft nu even geen prioriteit.’’

Contract opgezegd
Ook zijn er veel spelers van wie op 1 april het contract wordt opgezegd, anders wordt hun contract automatisch verlengd. Hans Mulder is er zo 1. De Amsterdammer maakt zich echter geen zorgen. "Het betekent nog niks, de gesprekken volgen nog‘’, zegt hij. "Deze brief kan bij mijn verzameling, haha. Ik heb er al zo veel gekregen, ik ben het wel gewend."

Nog even contract
Mulder heeft in ieder geval tot 30 juni nog een contract bij RKC, dat niet als team traint. Als het coronavirus nog lang door Nederland blijft razen, is Mulder op een dag mogelijk werkloos. "Als ik het zo hoor, gaat het allemaal nog wel een tijdje duren. We weten gewoon niet zo goed hoe het zit en het is lastig om nu in de toekomst te kijken. Het zijn best onzekere tijden.”