Voetbalsters in Spanje zijn het zat en gaan staken

28 oktober 2019

BSR Agency

Een laatste onderhandelingsronde op maandag heeft niet kunnen voorkomen dat de voetbalsters in de hoogste klasse van het vrouwenvoetbal in Spanje voor onbepaalde tijd in staking gaan. Merel van Dongen kondigde het vorige week al aan.


Vorige week werd al aangekondigd dat de competitie zou worden platgelegd als niet aan een aantal eisen, waaronder de totstandkoming van een minimumloon, zou worden voldaan. Onder anderen Sari van Veenendaal (Atlético Madrid) en Van Dongen (Real Betis) komen dus binnenkort niet meer in competitieverband in actie.

13 maanden
De eis tot een minimum brutosalaris van 20.000 euro per jaar was al naar beneden bijgesteld tot 16.000 euro, maar ook daarmee gingen de clubs als werkgever niet akkoord. "We onderhandelen al 13 maanden, we hebben lang geduld gehad”, zei María José López die namens de voetbalstersbond AFE optrad.

In eerste instantie zou er alleen komend weekeinde worden gestaakt. Nu gaat het om een staking vanaf 16 november voor onbepaalde tijd, die overigens alleen geldt voor duels in de Spaanse Liga.