Voetbalsters Oranje onder 17 verliezen EK-finale na 4 gemiste strafschoppen

17 mei 2019

REUTERS

De Nederlandse voetbalsters hebben op het EK voor speelsters onder 17 jaar naast de Europese titel gegrepen. De ploeg van coach Robert de Pauw verloor in de Bulgaarse stad Albena via strafschoppen van Duitsland (2-3). Na 90 minuten was de stand 1-1, waarna direct penalty’s werden genomen. De eerste twee strafschoppen van Oranje waren raak, maar daarna werden er vier gemist.

De Duitse voetbalsters kwamen in de 19e minuut op voorsprong via Sophie Weidauer, die een voorzet vanaf de linkerkant op knappe wijze langs keepster Claire Dinkla tikte. Nikita Tromp bracht Oranje echter al snel weer langszij, met haar zesde doelpunt van het toernooi in Bulgarije. In de tweede helft waren de beste kansen voor Duitsland, al was Esmee Brugts ook dicht bij de 2-1 voor de Nederlandse talenten.

Andere keepster
In de blessuretijd bracht De Pauw met Lisan Alkemade een andere keepster in de ploeg. Alkemade bewees waarom ze mocht invallen door drie strafschoppen te stoppen, maar na vier missers van Nederland schoot Mieke Schiemann de Duitse meiden naar de zevende Europese titel.

Oranje onder 17 had voor het eerst de EK-finale bereikt door regerend Europees en wereldkampioen Spanje in de halve finale met 3-1 te verslaan.