Vreven denkt dat ere-topscorer Dessers naar de top kan

2 december 2019

BSR Agency

Cyriel Dessers is met 11 goals en 5 assists dé smaakmaker van Heracles. Wat is het geheim van deze Belgische spits? En hoe ver kan hij nog komen? Zijn voormalige trainer en landgenoot Stijn Vreven kent geen twijfel. "Als Cyriel alles geeft, kan hij de Nederlandse top aan.”


Vreven, zijn vroegere trainer bij NAC, staat niet te kijken van het succes van zijn landgenoot. "Cyriel is het type goalgetter dat toch ook oog heeft voor zijn ploeggenoten. Dat maakt dat hij snel ergens goed ligt. Hij is een leuke, toffe gozer die zijn ploeggenoten wat gunt. En daardoor gunnen ploeggenoten het hem op zijn beurt ook, wanneer hij de hoofdrol voor zich opeist. Dat is een win-win-situatie voor een club.”
Op zijn gemak
Bij Utrecht was het niet best, in tegenstelling tot nu in Almelo. Vreven: "Cyriel is een jongen die zich ergens op zijn gemak moet voelen, die erkenning en waardering nodig heeft. Gevoelsmatig denk ik dat een club als Heracles beter bij hem past. Warmer, gemoedelijker, minder druk; dan is Cyriel op zijn best. Als hij zich ergens prettig voelt, betaalt hij dat terug met een vracht aan doelpunten.”

Lui
Vreven is ook kritisch: "Cyriel is van nature wat lui. Hij heeft heel veel prikkels nodig om op gang te komen. Dat is ook de reden dat wij in Breda een haat/liefde-verhouding met elkaar hadden. Op een bepaald moment was ik dat gemakzuchtige in hem zó beu, dat ik hem op de bank heb gezet. Schrok-ie wel even van. Maar met succes. Ik denk dat dát signaal uiteindelijk de sleutel is geweest tot de promotie van NAC in 2017. In de nacompetitie was Cyriel immers zó getergd, dat elke bal die hij raakte in het doel belandde.”

Kuijt volgen?
Dé vraag: Wat is nu uiteindelijk het niveau van Dessers? "Dit soort dingen voorspellen is altijd lastig”, stelt Vreven. "Ik heb Dirk Kuijt meegemaakt bij FC Utrecht. Nooit, maar dan ook nooit had ik gedacht dat hij het zo ver zou schoppen. Laat ik het zo zeggen: Als Cyriel alles geeft, kan hij de Nederlandse top aan. De kwaliteiten heeft hij ervoor. Alleen: dan moet die gemakzucht er wel uit.”