Amerikaanse voetbalsters vs. de bond: nationale ploeg eist dik 60 miljoen euro

21 februari 2020

AP

De voetbalsters van de Verenigde Staten zijn pislink op de nationale bond vanwege genderdiscriminatie. Er is een rechtszaak aangespannen, waarin de speelsters van de nationale ploeg 60,7 miljoen euro eisen. Waarom?


De voetbalsters willen een gelijke beloning voor de nationale mannen- én vrouwenploeg. En dat geldt ook voor de bonussen, die nu ook bij de mannen hoger zijn. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse voetbalbond is dat, omdat de vrouwen een contract wilden met ‘aanzienlijke voordelen’ die de mannen niet krijgen.

"Dan doel ik op gegarandeerde jaarsalarissen, medische en tandheelkundige verzekeringen, betaalde kinderopvanghulp, betaalde zwangerschap en ouderschapsverlof, ontslagvergoedingen, salarisverlenging tijdens periodes van letsel, toegang tot een pensioenplan en meer."

Weerwoord
Molly Levinson, woordvoerster van de eisers, betwistte de beweringen van de federatie. "In de meest recente onderhandelingen zei de Amerikaanse voetbalbond herhaaldelijk dat gelijke beloning geen optie was, ongeacht de beloningsstructuur."