Bekerfinale vrouwenvoetbal: PSV klaar voor favoriet Ajax

2 juni 2017

Proshots / Remko Kool

Ajax, de kersverse kampioen van het vrouwenvoetbal, neemt het vrijdagavond in de KNVB Bekerfinale op tegen PSV. In de hitte zullen de meiden uit Eindhoven hun eerste titel willen veroveren, terwijl Ajax vol gaat voor haar tweede prijs dit seizoen.


Om half 8 trappen de dames af in het Kyocera Stadion in Den Haag. ADO Den Haag was vorig jaar Ajax te slim af in de finale, net als FC Twente het jaar daarvoor. In 2014 stond Ajax tegenover PSV in de finale, en wonnen de Amsterdammers hun eerste KNVB-beker. Krijgt PSV vanavond dan eindelijk haar revanche?

'PSV als team beter dan Ajax'
Kirsten Koopmans van PSV heeft er vertrouwen in. "Wij zijn als team beter dan Ajax", zegt ze voor de camera's van PSV TV. Bovendien heeft haar team al weken naar deze finale toe kunnen leven, terwijl Ajax tot twee weken geleden nog haar hoofd had bij het landskampioenschap.

Ook Vanity Lewerissa, die dit seizoen goed was voor 13 goals bij PSV, kijkt uit naar de finale. "Het was niet altijd makkelijk tegen Ajax, maar we hebben al eens eerder laten zien dat we ze kunnen verslaan", zegt ze. PSV was immers dit seizoen het enige team dat wist te winnen van Ajax. Toch iets om rekening mee te houden.

Wedstrijd staat op zichzelf
Ajax-trainer Ed Engelkes heeft alle vertrouwen in zijn team. "Als wij ons eigen niveau aanhouden, dan zijn wij de betere ploeg", vindt hij. "Maar", geeft hij ook aan, "deze wedstrijd staat volledig op zichzelf." Vorige week won Ajax nog gemakkelijk in Eindhoven met 2-0 in de laatste wedstrijd van het seizoen, maar Engelkes verwacht dat PSV in de finale zeker wel gevaar zal creëren. "Ze hebben goede mensen voorin."

De trainer zal na deze finale definitief afscheid nemen van Ajax, net als clubiconen Anouk Hoogendijk en Daphne Koster. De coach ziet het in ieder geval wel zitten om nog een tweede prijs binnen te slepen vlak voor zijn vertrek. "Daar doe je het voor: prijzen winnen. Ik wil deze er wel aan toevoegen."