België stunt, Oranje Leeuwinnen zijn gewaarschuwd (video's)

Proshots / Remko Kool

admin • 22:42, 24-11-2016 / Laatste Update: 12:41, 07-01-2024

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben hun superioriteit laten zien in Leuven. Toch werd het 3-2. De Red Flames, zoals de Belgische dames worden genoemd, kregen de ruimte om in de (oefen)wedstrijd te groeien. Het moge duidelijk zijn: Oranje is gewaarschuwd.

Beide selecties oefenden vanavond voor het EK dat volgend jaar in Nederland plaats gaat vinden. De Belgische vrouwenselectie doet nog niet zo lang mee op internationaal niveau. Sterker nog, dit EK wordt hun eerste grote toernooi. Geen reden voor de Nederlandse bondscoach Arjan van der Laan om ze laag in te schatten. "De ploeg heeft zich niet zomaar gekwalificeerd voor het EK, ze hebben zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld", zei hij voor de wedstrijd op de site van de KNVB.

Dreigend

Oranje begon ook sterk. Vooral via de flanken, met spelers als Lineth Beerensteyn en Shanice van de Sanden, konden de leeuwinnen vaak sterk en snel aanvallen. Ellen Jansen had al een paar kansen gehad toen eindelijk de 0-1 viel. Het was Janice Cayman die de bal in haar eigen doel trapte na een hoekschop.

Netherlands take the lead through a own goal, International Women’s Friendly #BELNED #FLAMETIME Video: knvb.nl pic.twitter.com/fN69sH9rX2

— WomensSoccerUnited (@WSUasa) November 24, 2016

Afzien en dan counteren (en scoren)

Oranje vervolgde haar sterke spel goed. Er kwamen een behoorlijk aantal corners een een monsterkans voor spits Ellen Jansen, maar er werd net niet scherp genoeg afgerond. België stond onder druk, en met z'n allen achterin. Maar toen was daar ineens die counter. Dankzij een super snelle Jana Coryn kon Davina Philtjens de gelijkmaker erin koppen. 1-1.

Davina Philtjens Scores goal for Belgium to level score 1-1, , International Women’s Friendly #BELNED #FLAMETIME Video: knvb.nl pic.twitter.com/oceb5or5wW

Weer verdedigingsfout België

Er waren pas 3 minuten gespeeld in de 2e helft toen middenvelder Tessel Middag haar kans zag en op goal schoot. Tot haar eigen verbazing liet keepster Justien Odeurs de bal door haar vingers glippen, waardoor de 1-2 een feit was. Wederom kwam Oranje op voorsprong door een fout van de Belgen.

Tessel Middag scores goal for Netherlands 2-1, International Women’s Friendly #BELNED #FLAMETIME Video: knvb.nl pic.twitter.com/tJ1KTfAw1N

Dubieus doelpunt

In de periode die volgde was Oranje wederom de baas. Waarom de 1-3 toen niet viel, vragen wij ons nog steeds af. Wellicht door toch nog wat gebrekkige vrije trappen? Daar kan op getraind worden! In ieder geval creëerde België een corner, en hoewel de bal van de lijn leek te zijn gehaald, zag de scheids een doelpunt. Op naam van Janice Cayman, die eerder nog een eigen doelpunt maakte. Wat zie jij, is de bal over lijn gegaan?

Janice Cayman scores goal for Belgium 2 - 2, International Women’s Friendly #BELNED #FLAMETIME Video: knvb.nl @janicecayman pic.twitter.com/krqbV00dfs

Nieuw leven

Na de gelijkmaker durfden de Belgen steeds vaker op doel te trappen. Ze werden creatief, en probeerden zelfs om van afstand op doel te schieten. Zodoende moest Kelly Zeeman een doorgebroken Belg onderuit halen, waardoor onze zuiderburen ook nog eens een strafschop kregen. Die werd benut. 3-2.

Beslissende penalty in de laatste minuut. Red Flames - Oranje Leeuwinnen: 3-2! #belned #redflames #oranjeleeuwinnen #vrouwenvoetbal pic.twitter.com/eVm8RwuzQk

— Stijn Van de Sande (@stijnkvm) November 24, 2016

Dat het in de laatste minuutjes geen 4-2 werd, is te danken aan keepster Sari van Veenendaal. Nederland heeft bij vlagen een heel mooi spel laten zien, maar het mag duidelijk zijn dat er nog werk aan de winkel is. In een poule met Noorwegen en Denemarken tijdens het EK 2017, is België in ieder geval niet minder dan onze Leeuwinnen.