De reactie van de KNVB op het statement van Vera Pauw: ‘Dat spijt ons’

2 juli 2022

Getty Images

De KNVB heeft gereageerd op het nieuws dat Vera Pauw naar buiten heeft gebracht. In gesprek met NRC heeft Pauw gezegd als voetbalster van de Oranje Leeuwinnen te zijn verkracht door iemand bij de KNVB. De Nederlandse voetbalbond heeft gereageerd op het statement van Pauw bij NRC en op haar eigen social media.


Allereerst zegt de KNVB dat het een onderzoek heeft ingesteld, nadat Pauw bij hen aanklopte met dit verhaal. In dit onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat de KNVB onvoldoende heeft gereageerd op Pauw, toen zij eerste signalen gaf over seksueel grensoverschrijdend gedrag. De KNVB: "In het rapport staat dat deze signalen waren verhuld, maar dat mag geen excuus zijn als een dergelijk thema op wat voor manier dan ook ter sprake komt. Vanuit de KNVB is hier destijds niet scherp genoeg op gereageerd."

'Dat spijt ons'
Ook geeft de KNVB toe dat de fouten die het onderzoek aantonen kloppen. "De fouten die in het rapport worden benoemd erkennen we en hadden haar niet mogen overkomen. Het is onacceptabel dat Vera destijds niet de veilige werkomgeving heeft ervaren waar ze recht op had. In het persoonlijk contact met Vera hebben wij ervaren dat deze situatie helaas zeer veel impact op haar heeft en dat spijt ons."

De KNVB wil snel met Pauw in gesprek om 'acties uit te kunnen zetten'.