Denen knikkeren recordkampioen Duitsland uit EK

admin • 15:51, 30-07-2017 / Laatste Update: 04:02, 06-01-2024

De Deense vrouwen hebben op WEURO 2017 voor een stunt gezorgd. Denemarken versloeg Duitsland in de kwartfinale van het EK: 1-2. Dat betekent dat de titelhouder uit het toernooi ligt.

De wedstrijd begon met een pijnlijk moment voor Lykke Petersen. De Deense doelvrouw probeerde een schot weg te boksen, maar sloeg de bal in eigen doel: 1-0. Haar teamgenoten probeerden die fout in de opingsfase goed te maken. Denemarken kwam via Harder het dichtst bij een doelpunt. Haar schot rolde in de 10e minuut voorlangs.

Gelijkmaker

Duitsland zette daar vooral sterk veldspel tegenover. Petersen bleek een aardig potje te kunnen keepen, dus doelpunten vielen er niet. Aan het einde van de eerste helft was Denemarken nog wel dicht bij trouwens: Harder verspeelde de bal in de punt van de aanval, die voor de voeten van rechtsback Roddik. Haar schot eindigde in het zijnet.

In de tweede helft ging die voorwaartse drang van de Denen lekker door. Roddik miste haar kans dan wel, dat gold niet voor spits Nadim. Zij zorgde met een rake kopbal al vroeg voor de gelijkmaker, die de wedstrijd open brak. Denemarken hield haar overwicht en kwam via Harder en Veje nog dicht bij de voorsprong. Voor Duitsland deed Dallmann wat terug: de buitenspeelster kapte naar binnen en schoot in de korte hoek. Die poging vond de benen van doelvrouw Petersen.

Nadim equalises for Denmark!

Germany switched off and paid the price pic.twitter.com/FRmy3e8nDb

— Eurosport UK (@Eurosport_UK) 30 juli 2017

Het regende tot aan de slotfase net zo veel kansen als dat er zaterdagavond water uit de lucht viel. Denemarken was vooral gevaarlijk via de vleugels, maar de voorzetten waren niet nauwkeurig genoeg. Steeds kon er een Duits voetje tussen of vloog de bal aan de aanvalsters voorbij. Bij Duitsland had Mittag 2 grote mogelijkheden. Het lukte haar niet om deze te promoveren tot doelpunten. Magull was vanuit de 2e lijn nog gevaarlijk schot van afstand.

Stunt

8 minuten voor tijd was het ein-de-lijk raak. Niet voor 6-voudig Europees kampioen Duitsland, maar voor de Denen. Nielsen was na weer een aanval over de vleugel het eindstation voor de 1-2. Denemarken bekert door naar de halve finale, recordkampioen en favoriet Duitsland moet naar huis.