Dit wist je nog niet over de wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen IJsland vanavond

21 september 2021

Pro Shots
Lieke Martens

De Nederlandse voetbalsters spelen dinsdagavond de 2e WK-kwalificatiewedstrijd. IJsland is de tegenstander en er wordt gespeeld in Reykjavik. De Oranje Leeuwinnen wonnen daar nog nooit en zo zijn er meer feitjes die je nog niet wist.


Mark Parsons is de nieuwe bondscoach van Oranje, de Engelsman volgde de succesvolle Sarina Wiegman op. Zij vertrok op haar beurt naar Engeland om daar bondscoach te worden. Nederland begon slecht onder Parsons. De 1e wedstrijd op weg naar het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland tegen Tsjechië eindigde gelijk (1-1).

Parsons en zijn 23 vrouwen kunnen revanche nemen op IJsland, al gaat dat lastig worden omdat Oranje daar nog nooit won. De wedstrijd begint om 20.45 uur en wordt uitgezonden op NPO3.

Enkele opvallende feitjes:
- In totaal won Nederland slechts 2 keer van IJsland, 6 keer verloor Oranje en 2 keer eindigde het duel in een gelijkspel. In de 10 wedstrijden werd 21 keer gescoord.
- De vorige onderlinge wedstrijd was in maart 2018 bij de Algarve Cup. Het werd destijds 0-0.
- Spits Vivianne Miedema scoorde de afgelopen 6 interlands elke keer minstens 1 doelpunt. In totaal ging het om liefst 13 treffers. Mocht ze tegen IJsland scoren dan verbetert ze haar eigen record van 2017, toen ze ook in 6 interlands op rij tot scoren wist te komen (8 goals).
- Miedema scoorde al eens tegen IJsland. In een oefenwedstrijd op weg naar de Europese titel in 2017 maakte ze er 2 toen Oranje met 4-0 won.
- IJsland speelde nog geen kwalificatieduel en Oranje speelde dus gelijk tegen Tsjechië. De IJslanders zijn op papier erg moeilijk. IJsland is de hoogst geplaatste tegenstander in de WK-kwalificatie, met de 16e plaats op de FIFA-ranking. Oranje staat 4e.
- Wit-Rusland gaat na de 4-1-zege op Cyprus aan de leiding in de kwalificatiegroep. Alleen de nummer 1 gaat naar het WK, de nummer 2 kan nog via een omweg het WK bereiken.

Mark Parsons

Gaat de nieuwe bondscoach zijn 1e zege boeken met Oranje?