Hoe groot is de kans dat speelsters in de Eredivisie gaan staken?
i

Orange Pictures

Hoe groot is de kans dat speelsters in de Eredivisie gaan staken?

Martijn Baars • 20:11, 15-11-2019 / Laatste Update: 05:04, 06-01-2024

Een staking in de hoogste divisie van het Spaanse vrouwenvoetbal was het plan, totdat de Spaanse voetbalbond RFEF 1,15 miljoen euro beschikbaar stelde om speelsters tegemoet te komen. Daardoor lijkt een echte staking (voor nu) van de baan.

Gaat dit in Nederland net zo ver komen of is het hier wel goed geregeld?

3 redenen

In Spanje was er een staking gepland om 3 redenen. De vrouwen willen een minimaal jaarloon van 16.000 euro per speelster. En zij moeten tijdens blessures én zwangerschappen 'gewoon' worden doorbetaald. Real Betis-speelster Merel van Dongen zei eerder tegen het AD dat je in Spanje ontslagen kan worden als je geblesseerd of zwanger bent.

Elke cent uitbetaald

De kampioen van de Eredivisie afgelopen seizoen is FC Twente. Het team traint 5 dagen per week speelt 1 wedstrijd. De 7de dag zijn ze vrij. "Alle trainings- en wedstrijduren worden uitbetaald aan de speelsters", zegt Hans Siers, voorzitter van FC Twente Vrouwen, tegen Sportnieuws.nl. "18 speelsters hebben een arbeidscontract van 20 uur per week. De overige 25 speelsters krijgen een vrijwilligersvergoeding. Daarnaast zorgt FC Twente voor huisvesting en in een aantal gevallen voor een auto."

Blessures en zwangerschappen

Vrouwen bij FC Twente krijgen tijdens blessures 'gewoon' doorbetaald. Hoe lang dit ook mag duren: "Dat hoort bij het FC Twente Vrouwen DNA. Speelsters zijn ons belangrijkste bezit, dus hun juiste gevoel is bepalend voor het succes van de club", zegt Siers. "Een zwangerschap heb ik nog nooit meegemaakt, maar dat zal in dezelfde lijn liggen als met blessures."

Cao Eredivisie

In de Eredivisie heeft alleen Ajax een eigen cao, maar als het aan FC Twente ligt moet er een speciaal cao komen voor Eredivisie Vrouwen. "Dat ligt in 1ste instantie niet bij de KNVB, maar bijvoorbeeld bij een spelersvakbond", zegt Kirsten van de Ven, manager vrouwenvoetbal van de KNVB, tegen Sportnieuws.nl. "Maar als we clubs en spelers daarmee kunnen helpen, denken wij natuurlijk graag mee."

Toezicht op clubs

Vanuit de KNVB is er wel een soort toezicht op de financiën van de clubs. Van de Ven: "Er zijn sinds kort kwaliteitseisen. Die zijn opgesteld om te zorgen dat de voorwaarden binnen de competitie voor alle partijen zo goed mogelijk zijn en we tot een zo sterk mogelijke Eredivisie Vrouwen komen."

Vooralsnog zijn er geen verontrustende signalen naar buiten gekomen in Nederland en alles lijkt op orde wat betreft salarissen. Er is (nog) geen reden tot staking in de Eredivisie.