Invalster Jill Roord bezorgt Oranje Leeuwinnen hele late WK-zege op Nieuw-Zeeland

Martijn Baars • 18:53, 11-06-2019 / Laatste Update: 12:10, 12-12-2023

De Oranje Leeuwinnen zijn het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk begonnen met hele late zege. In Le Havre speelde Nederland eigenlijk alleen het laatste half uur goed, maar dat was genoeg om Nieuw-Zeeland te kloppen. Dankzij een goal in de 92e minuut werd het 1-0.

Pas na een uur spelen leek Nederland eindelijk wakker. Dat was nodig ook, want Nieuw-Zeeland had daarvoor de Leeuwinnen al 3 keer gewaarschuwd met dikke kansen. Sari van Veenendaal kon 2 van die kansen ternauwernood redden en zag in de eerste helft een schot boven haar op de lat uiteenspatten. Nederland stelde daar een kans van Bloodworth tegenover. Zij raakte van een meter of 2 van de goal de bal helemaal verkeerd en zag 'm naast stuiteren.

Nederland na een uur pas gevaarlijk

Na een uur was het de beurt aan Oranje. Eerst gaf spits Vivianne Miedema een combinatie van een schot en een voorzet. De inlopende Shanice van de Sanden kwam er niet bij, waarna Miedema haar poging nét naast de paal zag stuiteren. Even later raakte ze van dichtbij Erin Nayler, de keeper van Nieuw-Zeeland.

Wel kansen, geen goals

Die 2 grote kansen waren de wake-up-call voor Sarina Wiegman en haar speelsters. Ze zochten wat directer de aanval en dat leverde gevaarlijke momenten op. Toch duurde het tot de 2e minuut van de blessuretijd tot de beslissing viel. Invalster Jill Roord kopte een frommelgoal raak: 1-0!

Volgende tegenstander: Kameroen

Canada won een dag eerder in dezelfde poule met 1-0 van Kameroen en deelt dus de koppositie met Nederland. Zaterdag is Kameroen de volgende tegenstander van de Oranje Leeuwinnen, dan in Valenciennes.