Leonne Stentler heeft oplossing om monsteruitslagen te voorkomen: ‘Dit is voor niemand goed’

1 december 2021

Het Engeland van Sarina Wiegman blies dinsdagavond Letland met 20-0 omver in de WK-kwalificatiereeks, een absoluut record. Bij rust stond het al 8-0, na de thee scoorden de Engelsen er dus nog 12. In gesprek met Sportnieuws.nl zegt oud-international Leonne Stentler niet op te kijken van zulke uitslagen.


Door: Bart van der Wijst

"Onlangs wonnen de Belgische vrouwen ook al met 19-0 van Armenië. De vorige keer werd het bij Engeland in de uitwedstrijd al 10-0 tegen Letland, dus dat het een grote uitslag zou worden, was niet zo'n verrassing", aldus de huidige analiste van ESPN en de NOS.

Oplossing
"Dat het kwaliteitsverschil zo groot is dat weten we inmiddels ook. Dat is het gevolg van dat de grote voetballanden zich erg hard ontwikkelen en dat de kleintjes pas net mee zijn gaan voetballen", verklaart Stentler. "De UEFA doet er alles aan om die landen in Oost-Europa ook aan de gang te krijgen, maar dat gaat nou eenmaal langzamer dan hier."

Stentler vindt dat de UEFA moet kijken naar een andere opzet voor de kwalificatie. De analiste denkt dat het slimmer is om landen op te delen in verschillende categorieën (zie bijvoorbeeld de Nations League bij de mannen) en dat er dan landen kunnen promoveren naar de A-categorie. "Dit is voor niemand goed", meent ze.

"Zowel Engeland als Letland heeft helemaal niets aan deze wedstrijden. De Engelsen willen gewoon een fatsoenlijke tegenstander om zich te testen en Letland komt hier ook niet mee vooruit. Zij willen gewoon perspectief en dat is er op deze manier niet. Zulke landen lopen achter op de ontwikkeling en daarbij helpen deze uitslagen niet."

Geen zin in vrouwenvoetbalhaters
"Door dit soort uitslagen roepen mensen die niet geïnteresseerd zijn in het vrouwenvoetbal gelijk weer 'dit is geen topsport' en 'ze willen toch hetzelfde als het mannenvoetbal'. Maar dit is juist een bevestiging dat de toplanden zich enorm aan het ontwikkelen zijn en de kleinere landen nog niet", denkt Stentler.

Sarina Wiegman op dreef


Wiegman is nu 6 wedstrijden bondscoach van het vrouwenelftal, Stentler denkt dat de Nederlandse Engeland naar een hoger niveau tilt. Zij hebben hun beste kwalificatiereeks ooit, 53 doelpunten voor 0 tegen. Er zit schwung en een enorme positiviteit in dat elftal, het plezier straalt er vanaf. Eigenlijk een beetje wat je voorheen zag bij de Oranje Leeuwinnen", concludeert Stentler.

"Er zit een andere beleving in dan onder Phil Neville, wat logisch is want dat was gewoon een verschrikkelijke coach. Maar je ziet dat Engeland, met heel veel goede speelsters, nu net dat stapje extra zet. Dat is echt wel de verdienste van Wiegman, dus ik denk wel dat zij Engeland naar een nog hoger niveau tilt", aldus Stentler.