Lieke Martens mist eerste EK-kwalificatieduels met Oranje door ‘WK-blessure’

20 augustus 2019

ANP

De Oranjevrouwen moeten het bij de start van de EK-kwalificatie stellen zonder Lieke Martens. De speelster van FC Barcelona heeft nog altijd last van de teen die haar ook parten speelde op het WK.


Bondscoach Sarina Wiegman verandert verder nauwelijks iets aan de groep waarmee ze de WK-finale haalde begin juli. Behalve Martens ontbreekt tegen Estland en Turkije ook Kika van Es, die deze zomer de overstap naar Everton maakte maar kampt met een knieblessure. Hun vervangers zijn Aniek Nouwen van PSV en Ashleigh Weerden die bij landskampioen FC Twente speelt.

"Lieke heeft stappen ondernomen voor haar teen, ze heeft gerust en gerevalideerd, maar het duurt wel langer voordat de pijn echt weg gaat", legt Wiegman uit. Zij zag geen reden tot veranderingen na het WK.

Even wennen na WK
Na het succesvol verlopen WK staat de EK-cyclus voor de deur, te beginnen met een wedstrijd tegen Estland in hoofdstad Tallinn. Die wedstrijd wordt op vrijdag 30 augustus gespeeld. Een confrontatie waarin het even wennen zal zijn, erkent ook Wiegman. "Je komt uit een WK-finale met 60.000 man met een ongelooflijke ambiance. Nu zal dat anders zijn. En je speelt tegen een tegenstander die alleen maar achteruitloopt en tegenhoudt. Dan worden andere dingen gevraagd."

Op dinsdag 3 september staat het volgende duel, met Turkije, voor de deur in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, de 1e wedstrijd in de EK-kwalificatie die in Nederland voor eigen publiek wordt gespeeld. Voor die wedstrijd zijn bijna 20.000 tickets verkocht.