Lieke Martens trekt ploeterende Oranje Leeuwinnen met 2 goals naar de kwartfinale van het WK

Soccrates Images

Martijn Baars • 00:53, 26-06-2019 / Laatste Update: 19:41, 12-12-2023

De Oranje Leeuwinnen hebben zich met een hoop moeite en een beetje geluk geplaatst voor de kwartfinale van het WK voetbal. Nederland won in de achtste finale met 2-1 van Japan, dankzij 2 goals van Lieke Martens. De winnende goal viel pas in de 90e minuut en viel uit een penalty die discutabel was.

Oranje was in de 5e minuut al heel dicht bij een goal. Vivianne Miedema liep tegen een voorzet van Lieke Martens aan, maar zag de bal via een tegenstander op de buitenkant van de paal belanden.

Goal Martens!

In de 17e minuut was het wél raak voor Nederland. Lieke Martens kwam bij een corner naar de eerste paal en hakte de bal via aanvalster Sugasawa van Japan in de goal: 1-0!

Japan op de paal

Diezelfde Sugasawa scoorde 3 minuten na de 1-0 van Nederland bijna de 1-1. Ze speelde zich vrij tussen de 2 centrale verdedigsters van Oranje en schoot op de buitenkant van de paal.

Goal Japan vlak voor rust

Vlak voor rust kwam Japan via een schitterende goal op gelijke hoogte. Yui Hasegawa werd na een mooie aanval 1-op-1 gezet met Van Veenendaal en rondde knap af voor de 1-1.

Wiegman moet wisselen

De goal luidde een sterke periode in voor de Japanse vrouwen, die ook na rust doorzetten. Na ruim een uur was Japan het dichtste bij een goal: Nakajima schoot van afstand en keepster Van Veenendaal moest gestrekt. Het was voor bondscoach Sarina Wiegman het teken om te wisselen. Shanice van de Sanden, die totaal niet in de wedstrijd zat, werd gewisseld voor Lineth Beerensteyn.

Japan op de lat

Toch bleef Oranje ontzettend slordig en kreeg Japan de kansen. Sugita mocht vrij indribbelen en schoot keihard op de onderkant van de lat. Een minuut later kon Van Veenendaal maar net redden op een schot van invalster Momiki op de rand van de zestien.

Martens schiet penalty raak

In de laatste 5 minuten van de reguliere speeltijd gooide Wiegman Kika van Es (voor Merel van Dongen) en Jill Roord (voor Daniëlle van de Donk) in de ploeg. Het zorgde meteen voor een penalty. Na een handsbal mocht Martens de wedstrijd in de 90e minuut in het slot gooien en deed dat: 2-1 voor de Oranje Leeuwinnen! De VAR ging mee in de beslissing van de scheidsrechter, hoewel de Japanse er van zo'n korte afstand niet veel aan kon doen dat ze de bal op haar arm kreeg.

Nederland hield het de 5 minuten blessuretijd vol en staat dus in de kwartfinale van het WK!

Kwartfinale

Zaterdag om 15.00 uur is de kwartfinale tegen Italië in Valenciennes. In datzelfde stadion speelde Nederland in de groepsfase nog tegen Kameroen voor een bijna compleet oranje publiek. Italië won eerder op de avond van China.

Op het WK van 2015 won Japan nog in de achtste finale van Nederland. Het werd toen in Canada 1-0.