Miedema bezorgt Nederland diep in blessuretijd 3 punten in WK-kwalificatie

Martijn Baars • 22:53, 24-10-2017 / Laatste Update: 08:44, 05-01-2024

De Nederlandse voetbalsters zijn hun WK-kwalificatie dinsdagavond begonnen met een 1-0 overwinning op Noorwegen. In de Groningse Euroborg drukte Oranje het duidelijke overwicht niet uit in doelpunten, tot halverwege de blessuretijd. Vivianne Miedema zette in de 93e minuut een bal voor, die toevallig in de goal viel!

De eerste helft werd gedomineerd door Oranje. Echt grote kansen leverde dat niet op, al verraste Vivianne Miedema met het eerste schot op doel bijna de Noorse doelvrouw.

Miedema op de lat

Na rust veranderde het spelbeeld in de Groningse Euroborg niet. Nederland domineerde en zag de Noorse vrouwen vooral spelen op een puntje. Weer was Miedema met het eerste schot van de tweede helft dicht bij een goal. Zij schoot na een goede actie van Shanice van de Sanden op de lat.

Van Veenendaal stopt Noorse penalty

Bij de eerste keer dat de Noren zich meldden aan de andere kant, werd Sari van Veenendaal meteen de heldin van de avond. Uit een corner maakte Van de Sanden hands, waardoor Noorwegen een penalty kreeg. Keepster Sari van Veenendaal dook in de goede hoek en hield de inzet van Maren Mjelde.

Geen doelpunten

Ook na die strafschop bleef Nederland sterker, maar viel de bal telkens net niet goed. Met kleine kansjes leek Nederland er niet te komen, maar een halve voorzet van Miedema belandde toch in de goal. De spits gaf vanaf halverwege de helft van Noorwegen voor op Jackie Groenen, die de bal niet raakte. Een seconde later kon er gejuicht worden, want de keepster van de Noren verkeek zich compleet.

Derde duel voor Noorwegen, eerste voor Oranje

Noorwegen blijft nog wel even koploper in de WK-kwalificatiegroep. Die voetbalsters speelden al 2 wedstrijden en wonnen de eerste 2 dik. Voor de Oranje Leeuwinnen was dit de eerste wedstrijd op weg naar het WK van 2019 in Frankrijk.

Alleen winnaars gaan door

De 7 nummers 1 van elke poule plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De 4 beste nummers 2 strijden om het laatste Europese ticket. De volgende wedstrijden voor de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zijn Slowakije-uit (24 november) en Ierland-thuis (28 november, in de Nijmeegse Goffert).