Nederland kan sterke ploegen nog even ontlopen door tactisch te verliezen

17 juni 2019

BSR Agency

De 3e en laatste ronde van de groepsfase gaat maandagavond van start en Nederland is al zeker van de volgende ronde. Maar wat is de best te bewandelen route richting de finale: 1e of 2e eindigen in de poule?


Nederland lijkt, ongeacht of het 1e of 2e eindigt, aan de ‘gunstige kant’ van het speelschema. Het ontloopt de sterkste 2 ploegen, Frankrijk en de Verenigde Staten als deze 'gewoon’ de groep winnen. Bijkomend voordeel:  mocht dit scenario uitkomen dan treffen de 2 favorieten elkaar mogelijk al in de kwartfinale. Mochten de Oranjevrouwen de finale bereiken, komen ze daar pas 1 van de 2 gedoodverfde favorieten tegen.

Engeland en Japan ontlopen
2 andere sterke ploegen waar rekening mee moet worden gehouden, zijn Engeland en Japan. Mocht Nederland die willen ontlopen dan moet het 2e worden in de poule. Bij groepswinst treft het namelijk de nummer 2 van poule D, de groep van Engeland en Japan. Beide landen spelen een dag voordat Nederland tegen Canada speelt nog tegen elkaar. Momenteel staat Engeland 1e met 6 punten en Japan volgt met 4.

Er zit wel een ‘maar’ aan dit verhaal. Mocht de Verenigde Staten toch 2e worden in groep F en Nederland wordt ook 2e, dan ontmoet het niet Zweden, maar de sterke Amerikanen. Zowel Zweden als Amerika hebben 6 punten, maar Amerika heeft een veel beter doelsaldo (16, tegen 6 van Zweden).

Frankijk tot finale te ontlopen
Beide ploegen kunnen in groep F niet meer worden ingehaald door Chili (3e) en Thailand (4e). Zweden en Amerika spelen in de laatste groepswedstrijd tegen elkaar om de 1e plek. Helaas voor de Oranjevrouwen kan er niet op deze uitslag worden geanticipeerd, want de Amerikanen en Zweden trappen 3 uur na de start van Nederland - Canada af. 1 ding is zeker: Frankrijk kan pas in de finale getroffen worden.