‘Nederlandse speelsters die in Spanje voetballen mogelijk diep in de problemen’

2 november 2019

Soccrates Images

Het is een beetje een bende bij het vrouwenvoetbal in Spanje. Daar gaan de speelsters staken omdat ze het beu zijn dat de competitie zo'n lachtertje is. Ze krijgen weinig geld, de velden zijn bagger en de competitie krijgt nauwelijks aandacht. Tijd voor verandering dus! Maar die verandering kan wel eens vervelend uitpakken.


Dat schrijft het Spaanse Sport. Zij spreken zélfs van een 'horrorscenario'.

What's going on?
Heel simpel: de regeltjes van de Primera Division schrijven dat een ploeg 3 punten in mindering krijgt wanneer ze weigeren te spelen. Gebeurt dat nog een keer, dan kan de ploeg de competitie uit gebonjourd worden. De eerste stakingen staan al gepland. Komen ze er dan nog niet uit, gaan de teams misschien nog een keer staken.

Paniek dus voor de Nederlanders die actief zijn in de Spaanse competitie. En dat zijn er nogal wat:

Lieke Martens en Stephanie van der Gragt spelen bij Barcelona, Sari van Veenendaal keept bij Atlético Madrid en Jennifer Vreugdenhill bij Valencia. Daar staat ook Mandy van den Berg onder contract. En dan hebben we ook nog Merel van Dongen, die bij Real Betis speelt, en Selena Babb van Sporting de Huelva.

Wat eisen de speelsters?
De speelsters willen een minimaal salaris van 16.000 euro per jaar, een minimaal aantal uren. Daarnaast eisen ze ook nog een regeling bij blessures of zwangerschap.

In het weekend van 16 en 17 november ligt de competitie stil in Spanje.