ONGELOFELIJK! Groenen schiet Nederland in verlenging naar WK-finale (video)

admin • 01:40, 04-07-2019 / Laatste Update: 12:18, 12-12-2023

De Nederlandse voetbalsters staan in de WK-finale! Lang leek het erop dat Zweden het eindstation was voor Nederland, maar de levensgevaarlijke kansen die het strompelende Oranje om de oren kreeg, gingen er niet in. Het duurde tot de verlenging voordat Jackie Groenen het op zijn Duits kon afstraffen: 1-0.

Al vanaf het begin werd duidelijk dat de tegenstander zich beter op Oranje had voorbereid dan andersom. Aan kansen creëren kwamen de vrouwen nauwelijks toe en de blauw/gele tegenstander maakte handig gebruik van Nederlands balverlies. Met pijlsnelle aanvalsters zorgde dat meerdere keren voor grote problemen.

Superkeepster

Het was aan Sari van Veenendaal te danken dat de Leeuwinnen bij de rust niet tegen een (dikke) achterstand aankeken. Er moest iets gebeuren, wilde Oranje dit omdraaien.

PALO!

Ook na het inbrengen van Jill Roord voor Lieke Martens werd het er niet stabieler op bij Oranje. Als een arrestatieteam bonkte Zweden hard op de deur. Van Veenendaal wilde maar niet opendoen, maar toen ook zij gezien was, stond er gelukkig nog een paal in de weg.

Eerste kans Nederland

Meer dan een uur aan speeltijd zat er inmiddels op toen Nederland de 1e serieuze kans kreeg. Vivianne Miedema kreeg de bal (opnieuw) via een corner recht op haar voorhoofd. De topscoorder mikte geweldig op doel, maar keepster Hedvig Lindahl kon de bal nog net via de lat overtikken.

Wiegman wist dat er meer moest gebeuren om kansen te blijven creëren: Shanice van de Sanden, die door vormverlies buiten de basis was beland, mocht invallen. Het hele stadion maakte herrie voor de vrouw die in 'haar' Lyon mocht laten zien wat ze waard is. En inderdaad: met haar energie kreeg Oranje meer zelfvertrouwen.

Verlengen

Het vaatje bij Oranje was bijna leeg en het werd steeds duidelijker dat de Leeuwinnen naar de verlenging snakten. De 30 minuten extra leken de dames inderdaad goed te toen. Ook bij de Zweden werden de benen zwaarder. Steeds meer kreeg Nederland de controle over de wedstrijd.

GROENEN!

En dat betaalde zich dus uit. Via Miedema (en een voet van de Zweedse verdediger Sembrant) kreeg Jackie Groenen ineens een enorme kans die ze niet kon, en ook niet zou missen.

De Zweden hadden daarna nog een kwartier om het goed te maken. Hoe minder tijd er nog over was, hoe meer de Zweden aandrongen. Daardoor werd het uiteindelijk toch nog pompen of verzuipen voor Oranje.

Sneu einde

De wedstrijd eindigde toch een beetje in mineur omdat Kosovare Asllani met een nare blessure van het veld moest. De Zweedse belandde naar op de grond en moest minutenlang behandeld worden voordat er doorgespeeld kon worden.