ORANJE LEEUWINNEN EUROPEES KAMPIOEN NA SENSATIONELE FINALE (VIDEO'S)

Martijn Baars • 20:54, 06-08-2017 / Laatste Update: 21:02, 12-12-2023

De Nederlandse voetbalsters zijn op fantastische wijze Europees kampioen geworden. In een volgepakte Grolsch Veste in Enschede werd het in een sensationele finale tegen Denemarken 4-2 voor de Oranje Leeuwinnen.

Beide landen maakten er zondag een echt feestje van. Al leek dat feestje al binnen 5 minuten verpest te worden door Denemarken. Kika van Es stapte een beetje wild in op Sanne Troelsgaard, die in het Oranje-strafschopgebied viel en een penalty kreeg. Zo'n buitenkansje hoef je Nadia Nadim niet te geven. De Deense 'superspits schoot prima raak: 0-1.

PENALTY!!!

Drama at the start of the Women's Euro 2017 Final!#WEURO2017 #NEDDEN pic.twitter.com/uQdiGH6adv

— Eurosport UK (@Eurosport_UK) August 6, 2017

GOOOAAALLL!!!

Denmark take the lead in the final pic.twitter.com/WFzgykJTeo

Van der Sanden -> Miedema: schade hersteld!

Gelukkig liet Oranje zich niet snel klein krijgen. Binnen 5 minuten was de opgelopen schade alweer hersteld. Shanice van der Sanden zette haar motortje weer eens lekker aan, zoefde langs haar tegenstandster, legde uitstekend voor en Vivianne Miedema stond op de goede plek om binnen te schieten: 1-1. En toen waren er nog maar 12 minuten gespeeld.

De 1-1 van Vivianne Miedema in de EK-finale. #nedden pic.twitter.com/yOtqdji85l

— NOS Sport (@NOSsport) August 6, 2017

Martens met haar chocoladebeen: 2-1

Bij die goals hield het de eerste helft niet op. Een minuut of 20 na de 1-1, waarin de storm aan beide kanten was gaan liggen, juichte Lieke Martens ineens. Ze kwam eens niet van links naar binnen, maar van rechts naar binnen. Zelfsm et haar chocoladebeen zorgde ze nog voor gevaar, en hoe! Na een mooie dribbel verraste ze de Deense doelvrouw met een schot in de korte hoek: 2-1.

Dankzij een bekeken schot van Lieke Martens gaat Oranje aan de leiding. #nedden pic.twitter.com/D5ivdfTdEe

— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) August 6, 2017

Mooie goal van Harder

Maar ook nu duurde het niet lang voor er weer een goal viel. En weer was het een gelijkmaker. Pernille Harder, de aanvoerster van Denemarken en misschien wel één van de beste speelsters dit EK, ontsnapte op eigen helft aan buitenspel, dribbelde naar binnen en schoot ook in de korte hoek raak: 2-2.

Pernille Harder schiet Denemarken na een dik half uur naast Oranje. Het is 2-2. #nedden pic.twitter.com/yZzqyrdPd2

Oranje knalt na rust door: 3-2

De rust kwam misschien wel voor iedereen als een welkome pauze. Het spel golfde op en neer en was zeer leuk om naar te kijken. Maar na de rust ging het meteen door met het mooie spel. Binnen 7 minuten stond Oranje namelijk alweer op een 3-2 voorsprong. Daniëlle van de Donk werd op randje-16 neergelegd, wat een vrije trap opleverde. Captain Sherida Spitse zorgde met een weergaloos slimme vrije trap voor de 3-2!

Oranje gaat weer aan de leiding in de EK-finale na een rake vrije trap van Sherida Spitse: 3-2. #nedden pic.twitter.com/VkIE0E0und

Iedereen intens blij!

Denemarken ging na die 3-2 wel op zoek naar weer een gelijkmaker, maar kreeg het maar niet voor elkaar om gevaarlijk te worden voor de goal van Oranje-doelvrouw Sari van Veenendaal. De slotfase werd door dat ene doelpuntje verschil wel heel erg spannend, maar de 28.000 toeschouwers in Enschede kregen wel waarvoor ze kwamen: Oranje het EK zien winnen.

Miedema beslist: 4-2! Europees kampioen!

Sterker nog, in de 89e minuut besliste Miedema de wedstrijd en daarmee meteen de EK-titel. Ze zocht de lange hoek, maar schoot toch verrassend in de korte hoek: RAAK! 4-2 en over en uit! Nederland is Europees kampioen!

Vivianne Miedema beslist de finale, ze maakt er 4-2 van. #nedden pic.twitter.com/z0vPelUmae

Iedereen verslagen

De scheids fluit af en Oranje is Europees kampioen! #nedden pic.twitter.com/JDvd1gsFFu

De Leeuwinnen aten in eigen land iedere tegenstander op. In de groepsfase werden ze trots groepswinnaar door Noorwegen, Denemarken én België te verslaan. Vervolgens waren ze ook de sterkste in alle knock-out-potjes. Zweden, Engeland en in de finale Denemarken, werden allemaal op een nederlaag getrakteerd.

De allereerste keer

Het is voor het eerst dat het Nederlandse vrouwenelftal Europees kampioen wordt. En dat ook nog in eigen land. Wat een fantastische prestatie!