Oranje Leeuwinnen moeten nu al in de achtervolging: ‘Ze deden heel veel zaken als collectief goed’

20 september 2021

ANP

De Oranje Leeuwinnen zijn in Reykjavik in voorbereiding op het 2e WK-kwalificatieduel, dinsdag met IJsland (20.45 uur). Opvallend was hoe kritisch de speelsters waren na het verrassende gelijkspel met Tsjechië (1-1) afgelopen vrijdag, terwijl de debuterende bondscoach Mark Parsons optimistisch was.


De analyses liepen afgelopen vrijdagavond ver uiteen, van de altijd eerlijke (en dus ook kritische) Vivianne Miedema tot de zalvende woorden van Mark Parsons.

"Een dag na de wedstrijd hebben we met elkaar gesproken en kwam eerst de selectie aan het woord. Daarna gaf ik mijn kijk op de wedstrijd op basis van videobeelden. Daaruit bleek dat onze visie op de details juist heel gelijkwaardig waren, over wat goed was en wat beter kon", aldus Parsons tegen het AD.

"Als speelster sta je dichterbij wat fout is gegaan dan wat goed is gegaan, dat is heel normaal. Maar ik kijk als trainer die na 4 dagen training, met een nieuwe staf en nieuwe groep, vlak na een groot toernooi, een wedstrijd moet spelen. Dan zie je dat ze al heel veel zaken collectief goed doen.”

Nouwen
Na het teleurstellende gelijkspel tegen Tsjechië treffen de Oranjevrouwen nu de ploeg die, na Nederland, het hoogst op de FIFA-wereldranglijst staat van alle tegenstanders in de groepsfase. IJsland staat 16e, Oranje 4e. De druk zit er dus direct op voor de Oranjevrouwen, al blijft verdediger Aniek Nouwen daar stoïcijns onder. "De wedstrijd tegen Tsjechië is geweest. We weten zelf dat we nu gewoon moeten gaan winnen én dat kunnen. We hebben dus alle vertrouwen in de komende wedstrijden.”