Oranje Leeuwinnen pakken 2,3 miljoen euro’s aan WK-prijzengeld

7 juli 2019

BSR

De Oranje Leeuwinnen hebben ruim 2,3 miljoen euro aan prijzengeld gepakt op het WK vrouwenvoetbal 2019 in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman boog zondag in de finale met 2-0 voor de Verenigde Staten.


De Amerikaanse vrouwen, die voor de 4e keer de titel pakten, ontvingen 3,36 miljoen euro aan prijzengeld. Dat is bijna 10 keer zo weinig als de mannen van wereldkampioen Frankrijk vorig jaar kregen: 32,1 miljoen euro. Verliezend finalist Kroatië moest het toen doen met maar 23,6 miljoen euro.

Scheef
Het prijzengeld bij het WK voetbal voor vrouwen werd weliswaar verhoogd van zo'n 13 miljoen in 2015 naar 26,7 miljoen euro op de mondiale titelstrijd van dit jaar. Bij het WK van de heren werd vorig jaar in Rusland bijna 350 miljoen euro verdeeld.

Kritiek
In navolging van spelersvakbond FIFPro beklaagde ook Jan Dirk van der Zee, directeur amateur- en vrouwenvoetbal bij de KNVB, zich onlangs al over het grote gat tussen de verdiensten bij de mannen en de vrouwen. Van der Zee liet ook weten dat de KNVB sowieso verlies draait tijdens het WK, wat het eindresultaat ook zou zijn.